Zákonodárná smršť Fideszu pokračuje

20.05.2010
čtk

Designovaný maďarský premiér Viktor Orbán chce do konce roku 2012 prosadit v Maďarsku zcela novou ústavu. Jeho pravicová strana Fidesz, která po dubnových volbách má v parlamentu spolehlivou ústavní většinu, zatím pokračuje v předkládání nových návrhů zákonů. Napsala to dnes agentura MTI.

Pochopitelně bude nová ústava. Politická síla s dvoutřetinovou většinou v parlamentu si nemůže dovolit ponechat v platnosti ústavu přijatou v roce 1949, prohlásil Orbán na tiskové konferenci v Budapešti.

Přednost mají hospodářství a veřejná bezpečnost

Dodal k tomu, že jen daný stav hospodářství a nízká úroveň veřejné bezpečnosti způsobily, že tato dvě témata dostala v naléhavosti řešení přednost před novou ústavou. Práce na nové ústavě by se však neměla zbytečně protahovat a lze očekávat, že bude přijata k polovině roku 2012, nejpozději do jeho konce.

Dosud platná ústava byla schválena v roce 1949, tedy za komunistického režimu. Významné změny v ní byly uskutečněny v letech 1972 a 1989.

Orbán dále v rámci připravovaného zefektivnění státní správy oznámil zřízení vládního úřadu v každé z 19 maďarských žup. Vládní úředníci odtud budou kontrolovat a řídit činnost všech župních orgánů a institucí. Pouze policie a daňové úřady v župách budou nadále řízeny ze svých budapešťských center, župním vládním úřadům podléhat nebudou, uvedl Orbán.

Vláda Fideszu hodlá ušetřit na údajně přebujelé regionální a místní administrativě tím, že sníží počet zástupců v obecních, městských a regionálních správách na polovinu oproti dosavadnímu stavu.

Jobbik chce debatu o Trianonu

Opozice se této smršti zákonů snaží čelit prosazováním vlastních návrhů. Například ultranacionalistická Jobbik podpořená stranou Je možná jiná politika (LMP) požadují na 4. června parlamentní debatu k 90. výročí Trianonské smlouvy. Vítězné státy ve smlouvě po první světové válce územně redukovaly poražené Maďarsko a přiřkly značná území obývaná Maďary například Československu či Rumunsku. Stanovila tak mimo jiné dnešní hranice mezi Slovenskem a Maďarskem.

LMP se připojila k iniciativě Jobbiku ve snaze posílit práva opozičních zástupců v parlamentu, řekl MTI šéf parlamentní skupiny strany András Schiffer. Pokud kterákoli opoziční skupina předloží jednotně návrh na den politických debat k nějakému tématu, LMP ji podpoří, protože historická traumata 20. století musí být prodiskutována z tolika hledisek, jak jen nejvíce bude možné, dodal Schiffer.

Nesouhlas s tím vyjádřila předsedkyně socialistů Ildikó Lendvaiová. Každá politická strana by měla rozhodovat sama za sebe, zda se chce podílet na snižování šancí na úspěch SMK, strany maďarské menšiny na Slovensku, v červnových parlamentních volbách tím, že bude pořádat radikální útoky v maďarském parlamentu, řekla.

Podle parlamentních pravidel lze uspořádat monotematickou rozpravu poslanců, pokud požadavek podepíše pětina členů vlády nebo parlamentu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek