Americký ministr financí se při návratu z Číny zastaví v Evropě

21.05.2010
čtk

Americký ministr financí Timothy Geithner se příští týden při návratu z Číny zastaví v Evropě a bude jednat s kolegy z Německa a Británie o ekonomické situaci. Americké ministerstvo financí to oznámilo ve čtvrtek, kdy některé americké akcie klesly z obav, že snahy eurozóny vyrovnat se s dluhovou krizí ohrozí globální ekonomické oživení.

Geithner dnes odjíždí spolu s ministryní zahraničí Hillary Clintonovou do Pekingu, kde bude v pondělí a úterý přítomen americko-čínským jednáním.

Ve středu se v Londýně sejde s novým britským ministrem financí Georgem Osbornem a pak odjede do Německa. Tam bude ve středu večer jednat ve Frankfurtu s prezidentem Evropské centrální banky Jeanem-Claudem Trichetem a v Berlíně ve čtvrtek s ministrem financí Wolfgangem Schäublem.

Američany neuklidnilo ani čtvrteční tvrzení Francie a Německa, že budou spolupracovat při záchraně eura. Americká burza se ve čtvrtek propadla o téměř čtyři procenta.

Geithner v televizním rozhovoru prohlásil, že si přeje, aby se Evropa držela dohodnutého plánu na obnovu stability a aby se zabránilo šíření dluhové krize.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek