Obama: USA potřebují v Afghánistánu spojence

22.05.2010
čtk

Spojené státy potřebují v Afghánistánu spojence a nemohou nést veškerou zodpovědnost za bezpečnostní situaci v této zemi. V projevu k absolventům vojenské akademie to dnes řekl americký prezident Barack Obama. Upozornil také na to, že hrozba teroristické sítě Al-Káida, které jeho předchůdce George Bush vyhlásil válku po útocích na New York a Washington v roce 2001, brzy nepomine, uvedla agentura AP.

Tíha tohoto století nemůže padnout jen na americká ramena, řekl Obama. Podotkl rovněž, že USA se o spojence opírali i v předchozích konfliktech, ať to byla druhá světová válka nebo studená válka.

Prezident dále upozornil na to, že boj proti radikálnímu hnutí Taliban v Afghánistánu nebude jednoduchý. Čekají nás těžké dny, řekl. Ve spolupráci s afghánskými bezpečnostními silami a mezinárodními jednotkami však podle něj USA dokážou uspět.

Obamovo prohlášení přišlo v době, kdy řada amerických spojenců uvažuje o ukončení nebo omezení svého působení v Afghánistánu. Například českému kabinetu se letos nepodařilo prosadit rozšíření kontingentu o 55 lidí. Nizozemská vláda v únoru neuspěla v parlamentu s požadavkem na pokračování afghánské mise i po letošním létě. Ke konci roku plánuje stáhnout svůj kontingent ze země i Kanada.

USA letos výrazně posílily své jednotky v Afghánistánu s cílem zasadit Talibanu rozhodující úder. Počínaje příštím rokem by chtěl Obama vojenskou přítomnost v zemi omezovat a postupně přenechávat řešení bezpečnostních otázek afghánským silám.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek