Záchranné balíky šance Řecka podle ekonomů nezlepšily

22.05.2010
čtk

Desítky miliard eur na pomoc Řecku ani stovky miliard eur, které Evropská unie vyčlenila na boj proti dluhové krizi v eurozóně v očích ekonomů šance Řecka na záchranu před platební neschopností nijak nezlepšily. Naprostá většina ekonomů podle ankety agentury Reuters navíc soudí, že Evropská centrální banka (ECB) rozhodnutím o nákupu vládních dluhopisů poškodila svou důvěryhodnost. Zdaleka ne všichni dotázaní analytici také vyloučili, že by v příštích letech mohla eurozóna přijít o některého z velkých členů.

Podle ankety nyní hodnotí ekonomové pravděpodobnost scénáře, podle něhož Řecko během pěti let bude nuceno restrukturalizovat svůj dluh, poměrem tři ku jedné čili 33 procent. V předešlém průzkumu, který se uskutečnil před sjednáním záchranného balíku pro Řecko a dohodou EU na stabilizačním plánu pro Řecko byla tato pravděpodobnost 30procentní, to znamená, že tehdy dokonce ekonomové považovali riziko nesplacení všech řeckých dluhů za mírně nižší. U Portugalska ekonomové považují pravděpodobnost restrukturalizace za 20procentní a u Španělska a Irska ji vidí jako desetiprocentní.

Z celkem 34 respondentů jich 28 uvedlo, že ECB vyhlášením programu nákupů vládních dluhopisů na trhu poškodila v různé míře svou věrohodnost. ECB program oznámila 10. května zároveň s vyhlášením stabilizačního plánu na podporu ohrožených zemí eura v celkové sumě 750 miliard eur (19,3 bilionu Kč). Ekonomové v minulých průzkumech Reuters ECB kritizovali jen zřídka.

V posledním průzkumu se rovněž odrazila rostoucí nejistota ohledně životnosti projektu společné evropské měny, což bylo ještě před několika měsíci nemyslitelné. Zatímco 20 ze 36 ekonomů pokládá možnost, že by z eurozóny odešla některá z velkých zemí, za velmi nepravděpodobnou, šest z nich takový scénář označuje za pravděpodobný a dalších deset jej označuje jen za nepravděpodobný.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek