Kuba je prý ochotna zlepšit podmínky politických vězňů

23.05.2010
čtk

Kubánský režim je prý ochotný zlepšit životní podmínky politických vězňů a umožní jim přesunout se blíž k rodinám. Dohodl se na tom kubánský předák Raúl Castro s představiteli katolické církve, uvedla dnes s odvoláním na kubánskou opozici agentura Reuters.

Jsou tu první přesuny všech vězňů do provincií, kde žijí (jejich rodiny). Všichni nemocní vězni jsou také přesouváni do nemocnic, řekl disident Guillermo Fariňas. Podle něj budou zástupci církve znovu jednat s Castrem příští týden a usilovat o propuštění politických vězňů.

Představitelé katolické církve na Kubě se setkali s Castrem ve středu. Byla to vůbec první schůzka od doby, kdy se mladší z bratrů Castrových dostal v roce 2008 do čela státu. Církev má zájem, aby se nějak zlepšila situace vězňů, což by mohlo vyústit v propuštění některých z nich, řekl po setkání kardinál Jaime Ortega.

Kubánský režim v současnosti podle odhadů vězní zhruba 200 opozičních aktivistů, což ostře odsuzují Evropská unie, Spojené státy i mezinárodní organizace bojující za lidská práva. Havana ale označuje disidenty za žoldáky placené USA.

Vztahy římskokatolické církve a komunistického režimu na Kubě byly po revoluci v roce 1959 nepřátelské, ale zlepšily se poté, co ostrov v roce 1998 navštívil papež Jan Pavel II. Církev je jedním z mála nezávislých hlasů v zemi. Ke křesťanství se hlásí podle odhadů asi 40 procent Kubánců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek