Povodňové dluhopisy zvýší schodek rozpočtu

23.05.2010
čtk

Vydání povodňových dluhopisů za zhruba tři miliardy korun může navýšit schodek letošního státního rozpočtu nad sněmovnou schválených 163 miliard korun. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl premiér Jan Fischer. Bude proto po ministrech požadovat další úsporná opatření, aby vláda udržela plánovaný deficit veřejných financí na 5,3 procenta hrubého domácího produktu. O vydání dluhopisů v pondělí rozhodne vláda.

Musíme hledat úsporná opatření v jednotlivých resortech, nedá se nic dělat, uvedl Fischer. Jít přes tuto hranici je velmi nebezpečné, poznamenal. Udržení schodku na plánované výši však podle premiéra navíc znesnadňuje výběr daní, který není letos tak vysoký, jak bylo původně plánováno. Premiér připomněl, že již na začátku letošního roku musela ministerstva oželet zhruba pět miliard korun, které plánovala letos utratit. Je jasné, že peníze letos uvolněny nebudou, uvedl Fischer.

Výše schodku bude záviset na dalších úsporách. To bych byl velmi šťastný, s tím bych se rád nechal vyfotografovat, kdyby to bylo jenom takto, reagoval Fischer na otázku, zda hrozí pouze třímiliardové navýšení schodku. Více prý napoví čísla o vývoji příjmů státního rozpočtu, která budou k dispozici na přelomu června a července. Poté se kabinet rozhodne, k jakým konkrétním úsporným opatřením sáhne.

Jako jednu z možností Fischer připustil, že stát více využije dividendy z polostátní energetické firmy ČEZ. Je to jedna z variant a nemohu ji vyloučit, řekl s tím, že o tom jedná s ministrem financí Eduardem Janotou. To je prostě ucpávání děr, respektive vytváření prostředků na to, abychom ten deficit, který hrozí, že bude vyšší než těch 163 původně plánovaných nebo rozpočtovaných miliard, že bude vyšší, tak abychom prostě ty prostředky uměli někde najít. Buďto úsporami, anebo tímhle způsobem.

Takzvaný konvergenční program počítá s podílem deficitu na HDP 4,8 procenta pro příští rok a 4,2 procenta pro rok 2012. V roce 2013 by se země měla vrátit pod tříprocentní hranici, jež vyžaduje Evropská unie. Já ten konvergenční program myslím vážně. Cesta k němu je velmi trnitá a začíná už udržením veřejných financí na uzdě v letošním roce, uvedl Fischer. Já nechci odcházet s tím, že tu zanechám větší deficit, než jaký byl plánován, řekl.

I když se na konci května v Česku konají volby do Poslanecké sněmovny, nemusí ihned po nich současný kabinet premiéra Jana Fischera skončit. Může trvat týdny nebo i měsíce, něž bude sestavena nová vláda. Například první přípravné kroky k sestavení státního rozpočtu na příští rok bude muset s největší pravděpodobností podniknout ještě současný ministr financí Eduard Janota. Návrh rozpočtu musí MF předat vládě do konce srpna.

Poslanecká sněmovna pro letošní rok schválila rozpočet se schodkem 162,7 miliardy korun. Loni rozpočet skončil v rekordním deficitu 192,4 miliardy korun.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek