Americké protiraketové střely Patriot dorazily do Polska

24.05.2010
čtk

Baterie protiraketových střel Patriot s obsluhou více než stovky amerických vojáků již dorazila do Polska. Je už od neděle rozmístěna ve vojenském prostoru Morong na východě země, kde začne ve středu 26. května po slavnostním přijetí výcvik polských vojáků v obsluze zařízení. Oznámila to dnes agentura AP s odvoláním na mluvčího amerického velvyslanectví ve Varšavě Andrewa Paula.

Baterie Patriotů se má postupně stát součástí systému protiraketové obrany Polska. Rakety mají být umístěny na polském území nejprve dočasně, později již trvale.

Vojenský prostor Morong leží asi 60 kilometrů od hranic s ruskou kaliningradskou enklávou. Moskva v minulosti dávala najevo značnou nevoli z umístění amerických raket tak blízko svého území. Varšava i Washington však poukazovaly na to, že jde o rakety ryze obranné, krátkého doletu, schopné ničit protivníkovy balistické rakety až při jejich sestupné fázi letu krátce před cílem.

Rozmístění baterie Patriotů Varšavě přislíbila vláda bývalého prezidenta USA George Bushe během jednání o výstavbě protiraketové základny v Polsku a radaru v Česku. Polsko mělo podle úmluvy Patrioty získat bez ohledu na to, zda se plány na výstavbu amerického protiraketového štítu ve střední Evropě uskuteční. Nynější šéf Bílého domu Barack Obama od projektu základny odstoupil, dodávku Patriotů ale podpořil.

V únoru polský parlament schválil smlouvu SOFA určující podmínky pobytu amerických vojáků na polském území. Termín dodávky Patriotů se ale několikrát posouval. Spojené státy jej podle některých zdrojů zdržovaly, aby neohrozily novou smlouvu START o snížení stavu strategických jaderných zbraní, kterou v dubnu v Praze podepsali americký prezident Barack Obama a jeho ruský protějšek Dmitrij Medveděv.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek