Barnier navrhne regulaci sázek na pokles dluhopisů

24.05.2010
Euroskop

Německo čelilo kvůli svému středečnímu jednostrannému zákazu krátkodobých spekulací tvrdé kritice. Na berlínské konferenci věnované finančním trhům však Komisař pro vnitřní trh Michel Barnier v závěru minulého týdne slíbil přinést v říjnu vlastní návrh na regulaci vysoce rizikových sázek na pokles dluhopisů na evropské úrovni.

Často neprůhledné obchody s pojištěními čelí již delší dobu kritice. Mnozí politici jim vyčítají, že prohloubily rozpočtovou krizi v eurozóně. Na jednostranný zákaz krátkodobých spekulací na pokles některých akcií či vládních dluhopisů vyhlášený německou vládou v noci z úterý na středu obzvláště ostře reagovala Evropská komise a Francie.

Je důležité, aby členské státy jednaly společně a abychom budovali evropský režim, který by bránil regulačním arbitrážím a roztříštěnosti, komentoval německý krok francouzský Komisař Michel Barnier. Francie se následně odmítla k iniciativě Francie připojit.

Francouzsko-německý spor poté gradoval, když francouzská ministryně financí Christiane Lagardeová ostře vystoupila proti prohlášení kancléřky Merkelové, že se euro nachází v krizi. Rozhodně si nemyslím, že je euro v nebezpečí. Je to solidní, důvěryhodná měna, řekla pro rozhlasovou stanici RTL.

Nicméně ve čtvrtek na berlínské konferenci slíbil Komisař Barnier iniciovat nová pravidla pro tzv. nahé prodeje nakrátko, to znamená čisté spekulace na pokles bez vlastnění podkladových aktiv. Podle Barniera by měla být přinejmenším zavedena povinnost registrace pojištění státních dluhopisů, tzv. CDS. Bližší podrobnosti neudal.

Barnier na konferenci podpořil i požadavek kancléřky Merkelové na evropskou ratingovou agenturu, která by ohodnocovala finanční produkty a státní dluhopisy. Do jara roku 2011 chce francouzský komisař představit celou řadu opatření na regulaci finančních trhů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek