SR počká s protikroky až na přijetí maďarského zákona o občanství

24.05.2010
čtk

Slovenský parlament bude v úterý mimořádně jednat o prohlášení k záměru maďarského zákonodárného sboru umožnit dvojí občanství etnickým Maďarům žijícím v zahraničí, s přijetím připravených protiopatření však počká až do schválení maďarského zákona. Prohlásil to dnes v Bratislavě slovenský premiér Robert Fico.

Pokud občan Slovenské republiky učiní úkon k dobrovolnému získání občanství jiného státu, tak získáním občanství cizího státu ztrácí slovenské občanství, uvedl Fico k chystanému protiopatření. Zatím ale není zřejmé, zda by to nebylo v rozporu s ústavou. Ta totiž nedobrovolné odebrání příslušnosti neumožňuje.

Podle Fica by se ztrátou slovenského občanství zanikla i možnost zastávat veřejnou funkci na Slovensku, jejíž podmínkou je slovenské občanství. Návrh textu novely chce vláda projednat na mimořádném zasedání v úterý.

Podle Fica slovenský parlament po přijetí prohlášení k postupu Maďarska na úterním mimořádném zasedání počká na novelu maďarského zákona o občanství, která by měla být přijata ve středu. Následně by slovenská Národní rada měla ve zrychleném řízení změnit zákon o slovenském občanství v uvedeném smyslu.

Z dnešních vyjádření premiéra vyplývá, že Slovensko plánuje získávat informace o občanech, kteří využijí změnu maďarské legislativy. Zjistíme všechny údaje, které se týkají občanů Slovenské republiky, kteří požádají o občanství Maďarské republiky. Máme k tomu příslušné složky, uvedl Fico.

Zástupci slovenské vládní koalice dnes opět adresovali Budapešti tvrdé prohlášení. Očekávám, jak bude mezinárodní společenství na tento hnědý mor reagovat. V nejvyšším zákonodárném orgánu Maďarské republiky někteří lidé vystupují, jako by byl rok 1939 nebo 1940, řekl Fico. Předseda LS-HZDS Vladimír Mečiar zase tvrdil, že někdo plánuje budoucí konflikt ve střední Evropě. Místopředsedkyně Slovenské národní strany Anna Belousovová zase přirovnala situaci k Německu před druhou světovou válkou a označila vývoj u jižních sousedů za sud s výbušninou.

Kvůli nejnovějšímu sporu s Maďarskem se Slovensko obrátilo i na zahraničí. Ministr zahraničí Miroslav Lajčák v úterý odletí do Haagu na jednání s vysokým komisařem Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) pro menšiny Knutem Vollebaekem.

Zákonná iniciativa pravicové strany Fidesz, která drtivě vyhrála dubnové volby a má pohodlnou dvoutřetinovou většinu v maďarském parlamentu, má umožnit etnickým Maďarům žijícím v jiných státech získat občanství i bez podmínky trvalého pobytu v Maďarsku. Bratislava kritizuje Budapešť, že normu o občanství plánuje přijmout bez konzultací se Slovenskem, kterého se dopad s ohledem na půlmilionovou maďarskou menšinu přímo týká. Designovaný maďarský premiér Viktor Orbán slovenské námitky odmítl s tím, že se nedá vtáhnout do kampaně před červnovými volbami na Slovensku.

Slovenské zákony v současnosti institut dvojího občanství neupravují, právní řád ale nezakazuje mít státní příslušnost jiné země.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek