EU se chce dohodnout na zrušení víz s Ukrajinou do podzimu

25.05.2010
čtk

Evropská unie a Ukrajina se chtějí ještě před chystaným podzimním summitem dohodnout na plánu, který povede k bezvízovému styku pro obyvatele Ukrajiny při jejich cestách do evropské sedmadvacítky. Záleží hlavně na Ukrajině, jak rychle poté vstoupí do bezvízového programu, řekl podle agentury DPA na neformální schůzce ministrů zahraničí EU a zemí účastnících se Východního partnerství v polských Sopotech eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle.

Ukrajina musí nejdříve splnit domácí úkoly, prohlásil Füle. Dodal, že otázka víz je technickou výzvou a zároveň politicky delikátní záležitostí. Obyvatelé EU k cestám na Ukrajinu, které jsou kratší než 90 dní, víza nepotřebují.

Dlouhodobým cílem Východního partnerství nadále zůstává bezvízový styk všech zúčastněných států s EU. Projekt Východního partnerství zahájil Brusel loni v květnu za českého předsednictví EU, aby rozšířil spolupráci s šesti postsovětskými státy – Arménií, Gruzií, Běloruskem, Ázerbájdžánem, Moldavskem a Ukrajinou. Výměnou za demokratické reformy nabízí těmto zemím rozsáhlé asociační dohody, pomoc s výstavbou státního aparátu a financování společných projektů.

Do roku 2013 chce EU na Východní partnerství vynaložit 600 milionů eur (15,3 miliardy korun).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek