Vláda schválila novou koncepci rozvojové pomoci

25.05.2010
čtk

Česká republika bude v příštích letech v rámci rozvojové spolupráce pomáhat pětici prioritních zemí, tedy Afghánistánu, Bosně a Hercegovině, Etiopii, Moldavsku a Mongolsku. Novou koncepci rozvojové spolupráce dnes schválila vláda, řekl novinářům vicepremiér a ministr zahraničí Jan Kohout.

Považuji to za velice důležité poté, co byl parlamentem schválen zákon o rozvojové spolupráci a humanitární pomoci, podotkl Kohout. Koncepce podle ministerstva zahraničí zohledňuje skutečnost, že Praha se podílí na formulování a provádění rozvojové politiky EU, která je celosvětově největším poskytovatelem rozvojové pomoci.

Koncepce stanoví okruh dalších zemí, kde jsou plánovány rozsáhlejší české rozvojové aktivity. Jde o Gruzii, Kambodžu, Kosovo, palestinskou autonomii a Srbsko.

Definováno je také pět priorit, do kterých by měla česká vládní pomoc plynout: životní prostředí; zemědělství; sociální rozvoj včetně vzdělávání, sociálních a zdravotnických služeb; ekonomický rozvoj včetně energetiky; podpora demokracie, lidských práv a společenské transformace.

České ministerstvo zahraničí nyní organizuje a financuje vlastní provinční rekonstrukční tým (PRT) v afghánské provincii Lógar.

Zásadní jsou demokratické reformy a ekonomický růst

Samotná rozvojová pomoc není pro snižování počtu lidí žijících v chudobě dostačující – klíčový stimul představují demokratické formy vládnutí, udržitelný ekonomický růst, zapojování rozvojových zemí do mezinárodního obchodu, sociální rozvoj a péče o životní prostředí, uvedlo pro ČTK ministerstvo zahraničí.

V roce 2009 dosáhla oficiální rozvojová pomoc ČR výše 4,12 miliardy korun. Některé rozvojové aktivity organizovala sama na dvoustranném základě, jiné bylo efektivnější uskutečňovat prostřednictvím mezinárodních organizací.

Dosavadní koncepce, která byla přijata v roce 2005, jako prioritní země označovala Angolu, Bosnu a Hercegovinu, Jemen, Moldavsko, Mongolsko, Srbsko, Vietnam a Zambii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek