Křehkost ruské modernizace


Hana Chuka, EUROSKOP, 26. května 2010

Tak jako každý rok, i letos pochodovali ruští vojáci moskevským Rudým náměstím, aby za zvuků národní hymny připomněli triumf Rudé armády za druhé světové války. Zatímco loňské přehlídce dominovalo vítězné tažení v Gruzii, letos se kompas otočil o stoosmdesát stupňů a hlavními tématy se staly rusko-americké spojenectví a důvěra v NATO. Týdeník The Economist se ve svém posledním čísle zamýšlí nad novou doktrínou ruské zahraniční politiky a jejími možnými důsledky na vztah Moskvy se Západem.

Svět se mění a Rusko s ním

Hned několik událostí naznačilo, že v Moskvě se chystají změny dosud nevídané. Po čtyřiceti letech dohadování se například dočkala podpisu námořní smlouva s Norskem, která konečně potvrdila hranici na moři mezi oběma zeměmi, zatímco ve vztahu k Ukrajině poprvé v historii dominuje ze strany Kremlu měkká diplomacie. Zázračně se rovněž zlepšily vztahy Moskvy s Polskem a zdá se, že Rusko v rámci Evropské unie konečně přestalo rozlišovat mezi starou „patnáctkou a novými členskými státy.

Co za tím stojí? Jisté zásluhy má Angela Merkelová, která Rusům naznačila, že pokud usilují o zlepšení vztahů s Evropou, musí nejdříve napravit staré křivdy s Polskem. Po tomto prohlášení následoval masivní posun ruského historického diskursu, zejména národní slabosti pro Stalina. Putin nezahálel a loni podnikl návštěvu Gdaňsku, aby tak připomněl začátek světové války, přičemž letos svou snahu ještě stupňoval, když se poklonil obětem katyňského masakru. Jak ale poznamenává The Economist, význam Polska v ruských očích roste v první řadě díky nově objeveným ložiskům břidlicového plynu, spíše než kvůli iniciativě kancléřky.

British soldiers of the 2nd Company Battalion Welsh Guards march during Victory Day Parade, with the Kremlin seen in the background, at Moscow's Red Square, Sunday, May 9, 2010. Troops from the United States, Britain and France joined the Russian armed forces for the Victory Day parade for the first time. (AP Photo/Misha Japaridze)

Dosud nevídané. Britští vojáci z 2. roty pluku Velšské gardy pochodují na Rudém náměstí v Moskvě během oslav Dne vítězství 9. května 2010. Foto AP

Spojenci z rozumu

Ačkoli hraje ideologie v kremelské zahraniční doktríně stále podstatnou roli, finanční a taktické zájmy začínají pozvolna převažovat nad geopolitikou, čemuž významně pomohlo jak pozastavení expanze NATO, tak Obamovo „reset rusko-amerických vztahů. Připočteme-li finanční krizi, klesající ceny ropy a rostoucí státní deficit, Moskva je zranitelnější, než kdy byla.

Zásady nového pragmatismu vytyčila nová zahraničně-politická doktrína. Ačkoli se rozhodně nejedná o zářný přiklad liberalismu a otevřenosti, píše se v ní, že za účelem přilákání nových technologií musí Kreml zformovat modernizační aliance se Západem a zároveň prosadit zájmy ruských společností v zahraničí. Jak dodává The Economist, skromný seznam dosud nesplněných přání dále zahrnuje bezvízový styk, přijetí evropských norem a členství v elitních klubech WTO a OECD.

Navrch huj…

Navzdory kremelským snahám je unijní reakce na ruské námluvy opatrnější a realističtější, než mnozí předpokládali – Evropa už dnes nemá o Putinovu Rusku takřka žádné iluze. Pravdou však zůstává, že obrovský rozvojový trh a velká poptávka po technologické inovaci představují pro vyhladovělé evropské společnosti zlatý důl. Je pravděpodobné, že přijetí unijních norem by navíc jistě omezilo výskyt libovolných obchodních sankcí na ruské straně a mnozí doufají, že spolupráce s liberální Evropou navíc odstartuje i tolik potřebnou politickou transformaci.

Nové détente však ani v nejmenším nenaznačuje jakékoli vnitropolitické změny. Zatímco nový dokument mluví o nové image Ruska jako demokratického státu se sociálně orientovanou tržní ekonomikou, už bohužel neříká nic o změnách, které musí podniknout, aby se takovým skutečně stalo. Jak varuje The Economist, ruská snaha o sblížení s Evropou je křehká a pokud se spolupráce nezdaří, je nasnadě, koho Rusové obviní z její sabotáže.

Autor: Hana Chuka, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality