Nizozemsko soudí piráty podle zákona ze 17. století

27.05.2010
čtk

Sedm let vězení požaduje nizozemský prokurátor pro pět Somálců, kteří stojí před soudem v Rotterdamu kvůli pirátství. Proces je veden na základě zákona ze 17. století proti „námořnímu loupení“. Rozsudek má padnout v polovině června.

Somálci jsou souzeni kvůli loňskému útoku na tureckou nákladní loď plující pod vlajkou Nizozemských Antil v Adenském zálivu. Zadržela je dánská fregata, jejíž pomoci se posádka napadené lodi dovolala. Hrozí jim až 12 let vězení.

Jde o vážné věci, které jsou trestné. Členové posádky turecké lodi mluvili o pokusu vraždy s použitím střelných zbraní a raketometů, řekl agentuře AFP mluvčí nizozemské prokuratury Wim de Bruin.

Souzeným je 25 až 45 let. Při úterním zahájení procesu tvrdili, že jsou nevinní. Prý měli poruchu na motoru a na turecké lodi chtěli jenom žádat o pomoc. Dva z nich ale přiznali, že vypluli na moře, aby unesli nějakou loď. Obhajoba prý chce zdůrazňovat, že jsou to chudí rybáři, kteří jednali ze zoufalství.

Loni bylo podle agentury AFP u somálských břehů zaznamenáno 215 pirátských útoků na obchodní lodi. Jejich majitelé musili v řadě případů zaplatit velmi vysoké výkupné. Bezpečnost námořní dopravy v této části světa se snaží zajistit vojenské lodi řady států.

Dopadení piráti byli dosud souzeni převážně v afrických státech, několik se jich zodpovídá před soudem ve Spojených státech a podobný proces by měl brzy začít v Německu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek