Ruská opozice chce demonstrovat během summitu s EU

27.05.2010
čtk

Ruské úřady se chtějí vyhnout protestům domácí opozice na summitu Rusko-EU, který se uskuteční 31. května v jihoruském Rostově na Donu. Hodlají proto demonstranty odsunout tak, aby nebyli vidět.

Opozice si pravidelně připomíná svobodu shromažďování, kterou zaručuje 31. článek ruské ústavy. Moskevská radnice demonstrace nepovoluje a pravidelně na nich zasahuje policie. Nyní opozice chystá protesty v Rostovu.

Rostovská radnice nechce organizátorům akci povolit v Gorkého parku u Leninova pomníku pod záminkou, že se tam má konat shromáždění ke světovému dni bez tabáku. Opozice má demonstraci uspořádat na opuštěném prostranství u sportovního stadionu.

pozice tvrdí, že si místo u pomníku zamluvila jako první, ke stadionu by tedy měli vydat odpůrci nikotinu. Organizátoři považují (zamítavou) odpověď rostovských úřadů za neopodstatněnou. Agitace se už vede a zveme všechny ty, kdo nejsou lhostejní, aby přišli k Leninovu pomníku 31. května v 18 hodin, oznámilo opoziční hnutí Solidarita. Demonstrovat se má bez transparentů, jen s výtisky ústavy v rukou a s odznaky s číslicí 31 na klopě.

Protesty provázejí řadu summitů EU-Rusko. V květnu 2007 v Samaře ruská policie ještě na moskevském letišti pozatýkala opoziční předáky v čele s bývalým šachovým šampionem Garrim Kasparovem.

Pro další schůzky s evropskými předáky začal Kreml vybírat odlehlejší končiny – předloni Chanty-Mansijsk na Sibiři a loni dokonce Chabarovsk u hranic s Čínou, kam opozice nedoletěla.

V Samaře ruskou opozici podpořila německá kancléřka Angela Merkelová, která tehdy EU předsedala. V Chabarovsku český prezident Václav Klaus, reprezentující předsedající zemi EU, řekl, že jestli se jednoduchým způsobem dává rovnítko mezi disidentem v Sovětském svazu a jestli se stejným způsobem používá toto slovo dnes v Rusku, dvě desetiletí po pádu komunismu a Sovětského svazu, tak to jsou hloupé zkratky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek