Španělsko schválilo úspory za 15 miliard eur

27.05.2010
čtk

Španělský parlament těsnou většinou schválil úsporný balíček v hodnotě 15 miliard eur. Pro úsporný plán, který má snížit rozpočtový deficit, hlasovalo 169 poslanců, proti jich bylo 168. Španělská vláda představila úsporný balíček v polovině května.

Plán zahrnuje například snížení mezd státních zaměstnanců o pět či více procent a výraznou redukci veřejných investic. Balíček má v letošním roce snížit rozpočtový deficit na 9,3 procenta hrubého domácího produktu a v příštím na šest procent. Loni se schodek vyšplhal na 11,2 procenta HDP.

Bude stávka odborů?

Všeobecně se očekávalo, že tato opatření budou schválena, uvedl analytik Luigi Speranza ze společnosti BNP Paribas. José Lusi Martinez z firmy Citigroup nicméně upozornil, že schválení úspor uklidní finanční trhy, protože opačný výsledek hlasování by byl velmi znepokojivý.

Španělský premiér José Luis Rodríguez Zapatero o víkendu prohlásil, že vláda navzdory tlaku ze strany odborů nehodlá svůj úsporný plán přehodnotit. Největší španělský odborový svaz o víkendu potvrdil, že by kvůli vládním krokům mohl vyhlásit generální stávku.

Zatížení bohatých

Zapatero ve středu uvedl, že španělská vláda během několika týdnů uvalí daň na lidi s vysokými příjmy. Zprávy z minulého týdne naznačily, že Španělsko zavede daň pro lidi s čistým majetkem přes milion eur. Tento krok by byl dodatečným opatřením ke schválenému úspornému balíčku.

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings ve středu upozornila, že španělské oblasti, jejichž daňové příjmy jsou vysoce závislé na ekonomické aktivitě a které vynakládají značné finanční částky na sociální zabezpečení, patří k nejvíce ohroženým současnou finanční krizí v Evropě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek