Amnesty kritizuje EU kvůli měkkosti vůči Rusku

29.05.2010
čtk

Mezinárodní organizace Amnesty International obvinila Evropskou unii, že ve věci lidských práv není dost náročná na Rusko. Udělala to tři dny před vrcholnou schůzkou Evropská unie-Rusko v Rostově na Donu.

Při setkáních ruských a evropských vedoucích představitelů nejsou otázky lidských práv projednávány dostatečně do hloubky, napsala AI v komuniké zveřejněném v Bruselu. Vyslovila politování nad tím, že o těchto otázkách se jedná v rámci fóra pro dvoustranný dialog, ne na vrcholných schůzkách.

Není přijatelné, aby tu byly dva oddělené procesy, jejichž existence má za následek, že otázky lidských práv jsou odsouvány na nižší úroveň, řekl podle agentury AFP představitel organizace v Bruselu Nicolas Beger.

Organizace Evropskou unii vyzvala, aby na pondělní vrcholné schůzce v Rostově žádala od Ruska vysvětlení persekucí, jimž jsou podle ní vystaveni obránci lidských práv a aktivisté nevládních organizací na ruském Kavkazu.

Schůzky v Rostově se za EU zúčastní její prezident Herman Van Rompuy, její ministryně zahraničí Catherine Ashtonová a předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Ruskou delegaci povede prezident Dmitrij Medveděv.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek