EU chce povinné pojištění proti úpadku aerolinií od roku 2013

29.05.2010
čtk

Evropská unie usiluje o to, aby se aerolinie povinně pojišťovaly proti úpadku; nejdříve se to dá administrativně stihnout od roku 2013. Na tiskové konferenci to uvedli Francesco Ianniello z Evropské komise a šéf evropského sdružení asociací cestovních kanceláří (ECTAA) Michel de Blust.

Letecké společnosti ale lobují proti této úpravě, připomněl de Blust. Podle něj panuje v Evropě nerovnovážná situace, kdy klienti cestovních kanceláří jsou proti krachu cestovek chráněni, zatímco v případě krachu leteckých společností zůstane cestujícím v ruce místo letenky jen bezcenný papír. Jako příklad dal loňský úpadek SkyEurope.

Pojištění by se mělo vztahovat na všechny letenky prodané v zemích EU. Aeroline ale vystupují proti návrhu a tvrdí, že dojde k výraznému zdražení letenek. ECTAA ale spočítala, že cena by se zvýšila maximálně o jedno euro na letenku.

Podle Ianniella je třeba zvýšit ochranu individuálních cestujících i v dalších případech, které nejsou tak krajní jako krach aerolinií. Příkladem je prý nedávné zastavení leteckého provozu kvůli sopečnému prachu. Musíme vytvořit situaci, aby evropští občané důvěřovali cestovnímu ruchu, uvedl úředník s tím, že v Evropě je pro to třeba vytvořit nový rámec.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek