Jiří Paroubek vyhrál, premiérské křeslo ale nemá vůbec jisté

29.05.2010
čtk

Do podzimu 2008 byl Jiří Paroubek (ČSSD) sice lídrem nejsilnější opoziční strany, ale jeho kritici jej stále mohli nazývat „mužem, který nikdy nic nevyhrál“. Tehdejší krajské a senátní volby však skončily pro sociální demokracii historickým úspěchem a nyní sedmapadesátiletý Paroubek vyhrál i volby do Poslanecké sněmovny, byť s nejmenším volebním ziskem v historii ČR. Stal se tak z pohledu voleb nejúspěšnějším politikem sociální demokracie po roce 1989.

Zda se ČSSD podaří přeměnit volební vítězství ve funkční vládu, je však nejisté, vůči Paroubkovi se řada lídrů ostatních stran zásadně vymezuje a spolupráci s ním odmítá.

Ve vrcholné české politice se nepohybuje příliš politiků, kteří by vyvolávali tak protichůdné emoce jako Paroubek. Na jedné straně dokázal vyvést sociální demokracii z těžké krize a udělat z ní vítěznou stranu. Na druhou stranu má řadu kritiků, kteří mu vytýkají konfrontační styl, populismus a pragmatický vztah ke spolupráci s komunisty. Podle politologů se tím citelně zužuje koaliční potenciál ČSSD.

Z poslední doby bylo Paroubkovi především vytýkáno loňské shození vlády Mirka Topolánka v době, kdy Česko předsedalo Evropské unii. Právě Topolánek s Paroubkem byli více než čtyři roky hlavními hráči na politické scéně a jejich souboj určoval podobu české politiky. Dlouhodobý osobní i politický konflikt těchto dvou politiků měly rozhodnout tyto sněmovní volby, Topolánkova vynucená rezignace letos v březnu však očekávaný duel překazila.

Často diskutovaným tématem je především Paroubkův postoj ke komunistům. Před volbami v roce 2006, kdy byl předsedou vlády ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU, v parlamentu s komunisty otevřeně spolupracoval a i do budoucna připouští variantu menšinové vlády ČSSD, která by se o toleranci komunistů opírala. Přímo do vlády ale komunisty vzít nechce.

Paroubkova politická kariéra začala po pádu komunistického režimu. Předtím byl sice členem socialistické strany (1970-1986), ale v listopadu 1989 vstoupil do obnovené ČSSD a hned zamířil do jejího vedení. Stal se ústředním tajemníkem a v roce 1993 kandidoval na předsedu, neuspěl však proti Miloši Zemanovi.

V dalším období se Paroubek pohyboval v komunální politice – byl členem pražského zastupitelstva a v roce 1998 se stal náměstkem pro oblast finanční politiky. V roce 2000 neúspěšně kandidoval do Senátu v Praze 8.

Nová éra v jeho politické kariéře nastala v roce 2004, kdy se v srpnu stal ministrem pro místní rozvoj ve vládě Stanislava Grosse (ČSSD) a po pádu Grossovy vlády byl v dubnu 2005 překvapivě jmenován premiérem.

Zároveň se stal dočasně neformálním lídrem ČSSD a rozloženou stranu dokázal rychle stabilizovat tak, že ve volbách v roce 2006 strana dosáhla svého nejlepšího volebního výsledku. Přesto však skončila těsně druhá za ODS a po osmi letech se stala opoziční stranou. Vyhrocená atmosféra tehdejší předvolební kampaně se přenesla i do dalšího období a antipatie mezi představiteli ČSSD a ODS ovlivňují českou politiku i nadále.

V květnu 2006 se stal předsedou ČSSD a v březnu 2007 a 2009 svoji pozici obhájil. Členem sněmovny je od června 2006. Pod jeho vedením ČSSD vyhrála krajské a senátní volby 2008 a v loňských volbách do Evropského parlamentu skončila druhá za ODS.

Jiří Paroubek se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Po dokončení Vysoké školy ekonomické v Praze pracoval až do roku 1990 jako ekonom, byl například náměstkem podniku Restaurace a jídelny. V letech 1991 až 1998 podnikal jako ekonomický poradce.

Je podruhé ženatý (2007), s manželkou Petrou (36; vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy a pracovala na úřadu vlády jako tlumočnice) mají půlroční dceru Margaritu. S první manželkou Zuzanou má syna Jiřího (1984).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek