ODS hodlá jednat s nelevicovými stranami, které nechtějí dluhy

29.05.2010
čtk

Potvrdí-li se možnost vzniku středopravé koalice, chce o ní ODS začít bezprostředně jednat. Jejími partnery mohou být strany, které jsou nelevicové a chtějí zabránit zadlužování země, novinářům to dnes odpoledne řekl lídr ODS Petr Nečas. ODS by měla podle průběžných výsledků dostat 51 mandátů, TOP 09 pak 40 mandátů a Věci veřejné 24. Jejich koalice by tedy měla většinu 115 hlasů.

V případě, že to volební výsledek umožní a naši partneři budou téhož názoru, tak začneme na základě pověření nejvyšších orgánů strany pracovat na projektu koalice rozpočtové odpovědnosti. Znamenalo by to složení ze stran, které překročí pět procent, jsou nelevicové a kladou si jako prioritu zastavení zadlužování České republiky, řekl Nečas.

Je podle něj ale nezbytné vyčkat na konečný výsledek voleb a vyhodnocení stranických špiček. Vedení ODS má podle Nečase naplánováno jednání o další strategii na neděli. Místopředseda ODS Ivan Langer ale naznačil, že jednání o budoucí vládě začnou zřejmě hned po sečtení výsledků. Klíčovou úlohu v tom samozřejmě bude hrát prezident, ten určí, koho pověří, případně jmenuje předsedou vlády, zdůraznil Nečas.

V České televizi Nečas řekl, že s Klausem ještě nehovořil. Je ale prý přesvědčen, že bude postupovat standardně podle ústavy, tak jako postupoval vždy. Podle Nečase by mělo platit zvykové právo, podle nějž má šanci sestavit vládu jako první šéf vítězné strany. Nechá ale prý na prezidentovi, jaké kroky zvolí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek