DGAP: Češi poslali výsledkem voleb do zahraničí pozitivní signály

30.05.2010
čtk

Výsledkem parlamentních voleb poslali Češi do zahraničí zprávu, že si dělají starost o ekonomickou situaci v zemi a že věří více pravici než levici, že bude schopná tuto obtížnou situaci vyřešit. ČTK to dnes řekla analytička Německé společnosti pro zahraniční politiku (DGAP) Jennifer Schevardová. Zahraniční politici podle ní tuto uvědomělost Čechů určitě ocení. Pro uvažovanou středopravou vládu v ČR bude ale podle ní hrát větší roli vnitřní konsolidace státu než zahraničněpolitické otázky.

Ty by v novém kabinetě mohl mít na starosti lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg, což Schevardová považuje za další pozitivní signál za hranice. Je osobností, která se těší velké důvěře. Má zkušenosti se zahraniční politikou a ví se, co reprezentuje, uvedla specialistka DGAP na Českou republiku na adresu bývalého šéfa diplomacie ve vládě Mirka Topolánka.

Reprezentuje otevřené Česko, Česko připravené ke spolupráci, které má jasný postoj k Evropské unii a k Německu, které má ale také silnou transatlantickou orientaci, charakterizovala Schevardová zahraniční politiku pod vedením Schwarzenberga. Toho by podle ní jako ministra zahraničí jistě přivítala i berlínská vláda. Stojí velmi blízko německému kulturnímu okruhu a je tam také velmi známý a oblíbený, dodala.

Byl by podle ní i vhodným partnerem pro bavorského premiéra Horsta Seehofera, který chce na podzim přijet se zástupci sudetských Němců do Prahy na průlomovou první oficiální návštěvu šéfa bavorské vlády. Karel Schwarzenberg je někdo, kdo dokáže jednat s velkým pochopením a s velkou dávkou diplomacie, domnívá se Schevardová.

Na samotnou návštěvu Seehofera hledí skepticky. Myslím, že dialog se sudetskými Němci je v prvé řadě vnitřní záležitostí Německa a především záležitostí mezi CSU (Seehoferovou Křesťanskosociální unií) a (sudetoněmeckými) krajanskými sdruženími usazenými v Bavorsku. Takzvaná sudetoněmecká otázka ve vztazích obou států (Německa a ČR), myslím, nehraje už žádnou roli, protože tato otázka už neexistuje, tvrdí německá odbornice na české reálie.

Na výsledcích voleb v Česku ji prý nejvíce překvapil propad sociální demokracie. Možná v poslední minutě dostalo mnoho lidí strach při představě, že by přeci jenom mohlo dojít k tomu, že by se komunisté přes ČSSD podíleli na vládě, vidí Schevardová jeho možný důvod. K volbám tak podle ní mohla přijít řada Čechů, kteří by za normálních okolností zůstali doma, z čehož by těžila levice.

Za pozoruhodné označila volební zisky obou nováčků – TOP 09 a Věcí veřejných (VV). Zatímco ve Schwarzenbergově straně jsou podle ní zkušení politici, od kterých se ví, co lze očekávat, v hodnocení VV je analytička DGAP opatrnější. U Věcí veřejným mohou, myslím, přijít ještě nepříjemná překvapení. Mnoha lidmi je tato stana přeceňována v tom ohledu, co může dosáhnout a čeho dosáhne, soudí Schevardová. I na vyprofilování VV bude podle ní záviset síla případné vládní koalice s ODS a TOP 09.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek