Zahraniční experti k výsledkům obezřetní či mírně optimističtí

30.05.2010
čtk

Výsledek je vzhledem k předcházejícím průzkumům velmi odlišný od toho, co trhy předpokládaly ještě v pátek, řekl ČTK k českým volbám londýnský analytik Commerzbank Tatha Ghose. „Ale jak se očekávalo, pravděpodobně vznikne slabá koalice v centru.“

Nyní je zvyšování daní velmi nepravděpodobné bez ohledu na to, kdo bude ve vládní koalici. Dokud však nebude jasnější konkrétní tvar koalice, nemá cenu vyvozovat větší závěry o její konkrétní politice. Slabá koalice vždy vede ke zvyšování rozpočtového deficitu, řekl Ghose.

Ekonom z Barclay’s Capital Daniel Hewitt očekává od pravého středu fiskální opatrnost. Zdají se odhodlaní pokusit se snížit deficit. Bude-li stabilní vláda, budou se cítit v stavu prosadit tyto plány, což pravděpodobně znamená spíš omezování výdajů než zvyšování daní. Myslím, že pro korunu to bude pozitivní. Myslím, že směnný kurz dál poroste, řekl Hewitt agentuře Reuters.

Ruská expertka Irina Kudrinská se v rozhovoru pro ČTK zaměřila na možné důsledky voleb pro česko-ruské vztahy a vyslovila názor, že nenastane žádný radikální obrat.

Bez ohledu na to, kdo nakonec sestaví novou vládní koalici, si těžko lze představit nějaký kardinální obrat v české politice vůči Moskvě, které by překračovalo rámec přípustný pro člena EU a NATO. Samozřejmě nelze vyloučit oživení spolupráce s Ruskem, hlavně v ekonomice. Sblížení je možné, ale nějaká revoluce je těžko představitelná, řekla tato expertka Ústavu světové ekonomiky a mezinárodních vztahů Ruské akademie věd.

Připomněla, že Česko je dostatečně stabilní demokracie, s historicky ostražitou a vyváženou zahraniční politikou a že členství v NATO a EU také přináší jisté povinnosti ve směřování země.

Podle Jakuba Groszkowského z polského Střediska pro východní studia je velký zisk stran TOP 09 a Věci veřejné určitým vyjádřením nedůvěry velkým tradičním stranám – ODS a ČSSD. Tento trend by se mohl opakovat i v blížících se volbách na Slovensku, kde by si značný úspěch mohla připsat strana Svoboda a solidarita, myslí si Groszkowski.

Rafal Morawiec z Polského institutu pro mezinárodní záležitosti řekl, že je trochu překvapen velmi dobrým výsledkem TOP 09 a Věcí veřejných. Po velmi těžkém roku, kdy mezi sebou válčily dvě strany, se voličům zastesklo po někom jiném, než ODS a panu Topolánkovi a ČSSD a panu Paroubkovi.

ČSSD podle amerického politologa Roberta Krona zřejmě doplatila na svržení vlády během českého předsednictví Evropské unie a agresivní styl Paroubka. ODS zase oslabilo to, že jí jako bývalé vládní straně do značné míry připadla vina za dopady ekonomické krize, řekl ČTK Kron, který působí ve washingtonském institutu Centrum pro analýzu evropské politiky.

Úspěch nových stran podle něj lze vysvětlit různě. Na rozdíl od minulých voleb měli voliči k dispozici mnoho alternativ. Voliči se tak rozhodli diverzifikovat politické spektrum,“ míní Kron.

Svou roli zřejmě sehrály i obavy ze zadlužení, jež kvůli problémům Řecka a dalších evropských zemí částečně udávaly tón volební kampani. Podle Krona si mladí lidé a střední třídy toto riziko uvědomují a strany, které prosazují fiskální zodpovědnost, na tom vydělaly.

Kron podotkl, že se ještě ukáže, zda přesun hlasů k novým stranám byla dobrá volba. Například Věci veřejné (VV) jsou zatím nečitelné. Vláda ODS, TOP 09 a VV by ale podle něho měla silný mandát, který by jí umožnil zaměřit se na domácí reformy i definovat české zájmy v zahraniční politice.

Kron totiž podotkl, že se Česko nachází v zajímavém okamžiku své historie. Poprvé totiž směřování její diplomacie neurčuje velký projekt typu vstupu do NATO a Evropské unie či americké protiraketové obrany. ČR by podle Krona měla nadále prohlubovat evropskou integraci i spolupráci se Spojenými státy. Měla by také pokračovat ve svém tradičním důrazu na lidská práva. Zároveň by se měla chopit příležitosti podílet se na obnoveném důrazu na společnou obranu, se kterým chtějí během svých blížících se předsednictví v EU přijít Polsko a Maďarsko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek