Evropské banky musí vrátit ECB 442 miliard eur

31.05.2010
čtk

Evropská centrální banka (ECB) by mohla začít upouštět od své uvolněné měnové politiky od července. Bude ale záviset na síle hospodářského oživování eurozóny a na vývoji měnové zásoby, uvedl pro sobotní německý týdeník WirtschaftsWoche člen vedení banky Jürgen Stark. Ekonom Goldman Sachs Dirk Schumacher podotkl, že jeho poznámka žádnou změnu v politice ECB nenaznačuje.

Banky v eurozóně na začátku července musí vrátit ECB 442 miliard eur, které jim ECB půjčila na rok, řekl Stark. To by mohl podle něj být start postupné změny monetárního přístupu nebo by to ústup od uvolněné politiky usnadnilo. Bude ale záviset na okolnostech.

Světová krize ještě není pryč a na druhou stranu jsme přímo uprostřed nové kritické fáze, dodal. Podle Starka ještě není pryč nebezpečí, že si banky opět přestanou věřit a přestanou si zase půjčovat peníze jako na začátku krize. Hlavní úroková sazba ECB je nyní na rekordním minimu jednoho procenta.

Finanční trhy proto na Starkovu poznámku zřejmě nijak výrazně reagovat nebudou, dodal Schumacher. ECB oznámila již v březnu, že tendr pro banky na další rok neobnoví, napsala agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek