V Rostovu začne summit EU-Rusko

31.05.2010
aktualizováno, čtk

Neformální večeří ruského prezidenta Dmitrije Medveděva s předáky Evropské unie dnes v Rostově na Donu začne dvoudenní vrcholná schůzka. Hlavními body jednání bude vznikající „partnerství pro modernizaci“ a zrušení víz.

Předpokládá se, že se na pořad dostanou i další problémy, jako jsou překážky ve vzájemném obchodu, energetika, krize okolo eura, vztahy s novým ukrajinským vedením, íránský jaderný program, Afghánistán či perspektivy vstupu Ruska do Světové obchodní organizace (WTO).

Unie je pro Rusko nejvýznamnější obchodní partner a investice ze zemí EU (přibližně 211 miliard dolarů) představují skoro čtyři pětiny zahraničních investic v zemi.

Evropskou unii bude na summitu zastupovat předseda Evropské rady Herman Van Rompuy, španělský premiér José Luis Rodríguez Zapatero a předseda Evropskou komisi José Manuel Barroso. Doplní je také komisař pro obchod Karel de Gucht a šéfové unijní a ruské diplomacie Catherine Ashtonová a Sergej Lavrov.

Víza EU určitě nezruší

Vrcholná schůzka Rusko-Evropská unie nejspíš nepřinese Rusku jasno ohledně zrušení víz při cestách do zemí unie. Ani Rusko, ani EU nejsou připraveny zrušit si víza hned zítra, citovala agentura ITAR-TASS nejmenovaný zdroj z Evropské komise. Rusko nejprve musí zavést cestovní pasy s biometrickými údaji, zlepšit ochranu svých hranic a vytvořit systém pravidelného informování Interpolu o ztracených a ukradených dokladech.

Rusko tvrdí, že je ochotné zrušit víza pro Evropany okamžitě, pokud EU podnikne totéž. Šéf zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Michail Margelov ale listu Izvestija připustil, že konečné rozhodnutí o zrušení víz je otázka příštích let. Obě strany by se ale mohly dohodnout na další liberalizaci vízového režimu a udělování víz platných celých pět let.

Brusel argumentuje i tím, že do EU cestuje mnohem více Rusů, než naopak: předloni unijní víza dostalo 3,6 milionu Rusů, zatímco ruská víza jen 1,8 milionu Evropanů. Počet obyvatel unie přitom více než trojnásobně převyšuje počet obyvatel Ruska.

Diplomaté kromě toho pokládají příslib zrušení víz za prostředek, kterým se lze Moskvu pokoušet přimět k lepšímu respektování lidských práv.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek