Řecká vláda rozhodla, co prodá

03.06.2010
čtk

Řecko má plán privatizace, který je jednou z podmínek sjednané mezinárodní finanční pomoci. Řecká vláda včera rozhodla, že prodá podíly ve státních drahách, poště a vodárnách. Zcela zprivatizována budou kasina. Atény chtějí z privatizace do roku 2013 získat alespoň tři miliardy eur.

Naším cílem je stát, který garantuje veřejné služby, zároveň ale čerpá z dynamiky řecké ekonomiky, řekl po zasedání vlády řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu.

3 miliardy eur do roku 2013

Řecko se s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem dohodlo na záchranném programu za 110 miliard eur, který v příštích třech letech pomůže Řecku se splácením dluhů a zachrání zemi před státním bankrotem.

Řecko se kromě výrazných rozpočtových úspor zavázalo, že do konce letošního roku připraví plány privatizace. Do roku 2013 z ní má každý rok získal alespoň jednu miliardu eur. Ministr Papakonstantinu prohlásil, že privatizační plán bude vynášet rozhodně více.

Řecko se v privatizaci zbaví podniků, kde má stát problémy. Půjde o 49 procent akcií železničního podniku OSE, 39 procent akcií pošty a balík 23 procent soluňských vodáren EYATZH.

Důležité firmy si stát nechá

Stát si naopak ponechá podíly v lukrativních firmách jako je telekomunikační společnost OTE, energetický podnik PPC a ve společnost OPAP, která má monopol na řeckém sázkovém trhu. Nadpoloviční podíl má ale řecký stát pouze v energetice. Ve OPAP drží 34 procent akcií a v největší telekomunikační společnosti na Balkáně pětinový podíl.

Analytici záměr vlády vítají. Veřejný sektor musí zeštíhlet a to, že se teď (vláda) snaží zbavit se ztrátových podniků, je pozitivní, poznamenala ekonomka finančního ústavu Citigroup Giada Gianiová. Na druhou stranu odborníci upozorňují, že prodat firmy, které nemají akcie na burze, může být těžké.

Dluh Řecka se nyní pohybuje kolem 310 miliard eur (zhruba osm bilionů Kč). Předpokládaný výtěžek z prodeje státních firem na to mnoho nezmění.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek