Ministr pro EU byl v různých formách ve třech kabinetech

05.06.2010
čtk

Funkce ministra pro evropské záležitosti, na jejímž zrušení se dnes předběžně dohodli vyjednávači budoucí vládní trojkoalice, byla zřízena pouze ve vládách Mirka Topolánka (ODS) a v dočasné vládě Jana Fischera (nestraník, od května 2009). Zatímco ve Fischerově vládě je přímo funkce ministra pro evropské záležitosti, v Topolánkově vládě byl agendou evropských záležitostí pověřen vicepremiér Alexandr Vondra (ODS). Místopředsedu vlády přednostně pověřeného komunikací s Evropskou unií měl krátce ve svém kabinetu i premiér Miloš Zeman (ČSSD, 1998-2002).

Ve Fischerově vládě, která byla jmenována 8. května 2009, ministr pro evropské záležitosti řídí v rámci úřadu vlády útvar, který je hlavním gestorem evropské problematiky v ČR. Prvním ministrem byl jmenován tehdejší velvyslanec – vedoucí stálé mise ČR při NATO Štefan Füle. Do vlády jej navrhla ČSSD. Poté, co byl Füle vládou nominován na funkci eurokomisaře, nahradil jej loni v listopadu dosavadní velvyslanec v Austrálii Juraj Chmiel. Toho do vlády navrhla ODS (Chmiel byl členem ODS, po nominaci do vlády ze strany vystoupil).

O zřízení ministerstva pro EU se v Česku vážně uvažovalo již po volbách v roce 2002. Tehdejší předseda ČSSD Vladimír Špidla, který sestavoval koaliční vládu, zřízení funkce navrhoval, proti byl především budoucí ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Nový úřad nakonec zřízen nebyl. Podle tehdejšího Svobodova vyjádření by speciální ministr pro evropské záležitosti znamenal tříštění agendy ministerstva zahraničních věcí. Takový ministr by byl podle něj zbytečný, což dokládal i zrušením funkce, kterou v počátcích kabinetu Miloše Zemana (1998-2002) zastával Egon Lánský (oba ČSSD).

Lánský byl od července 1998 do prosince 1999 místopředsedou vlády pro zahraniční politiku a bezpečnostní otázky. Premiér Zeman jej označoval za pana Evropu, neboť měl jako vicepremiér koordinovat jednotnou politiku vůči EU. Kvůli svým aktivitám se často dostával do kompetenčních sporů s šéfem diplomacie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek