Rada Evropy obviňuje WHO ze zveličování epidemie

05.06.2010
čtk

Světová zdravotnická organizace (WHO) a evropské vlády zveličovaly nebezpečí epidemie takzvané prasečí chřipky, způsobené virem H1N1. Vyplývá to ze zprávy Rady Evropy (RE), jejíž závěry byly zveřejněny v internetové edici listu British Medical Journal. Důvodem mohl být údajně vliv farmaceutických společností, které profitovaly z prodeje vakcín.

Doporučení vydávaná WHO, orgány Evropské unie a vládami jednotlivých zemí vedla k plýtvání obrovských sum peněz a k neopodstatněnému šíření paniky mezi obyvateli evropských zemí. Zdravotní výbor RE také poukázal na fakt, že někteří experti, kteří pro WHO připravovali odborné zprávy, jsou napojení na velké farmaceutické firmy jako Roche nebo GlaxoSmithKline (GSK).

Na radu WHO nakoupila většina evropských vlád miliony vakcín. Ty se později ukázaly zbytečné, když se zjistilo, že epidemie nedosahuje takových rozměrů, jak se původně očekávalo.

Rada Evropy sdružuje zástupce všech evropských zemí kromě Běloruska a Vatikánu. Nejedná se o instituci Evropské unie a na organizaci WHO nemá žádný vliv. Zákonodárci všech 47 zemí RE budou o zprávě diskutovat 24. června.

Komise zatím upozornila, že případné střety zájmů mohou výrazně poškodit důvěryhodnost WHO, což se může velmi zle projevit při dalších epidemiích. Vyzvala proto zdravotnickou organizaci aby zveřejnila jména všech svých poradců. Ta to ale odmítá právě s odůvodněním, že by poté na poradce mohl být vyvíjen tlak ze strany komerčních subjektů.

Podle WHO je jakékoli šíření konspiračních teorií značně nezodpovědné. Organizace se brání tvrzením, že rozšíření viru H1N1 splňovalo všechna kritéria pro pandemii. Chřipce podlehlo ve světě 18.000 lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek