Rozvody mezinárodních párů se sjednotí jen v části EU

05.06.2010
čtk

Pravidla pro rozvody párů, které tvoří partneři z různých zemí, se sjednotí, avšak jen v určité části Evropské unie. Netýkají se ani Česka, ani Slovenska, které by se ale v budoucnu mohly do projektu připojit. Na takzvané posílené spolupráci, kdy se část unijních států rozhodne v nějaké oblasti k hlubší integraci, se dnes v Lucemburku dohodli ministři spravedlnosti EU.

Jednotná pravidla by měla zajistit, že se manželé mohou dohodnout na tom, které právo k rozvodu použijí – zda normy země, v níž žijí, nebo státu, jehož jsou občany. Pokud se neshodnou, pak budou mít soudy jasná kritéria, jaké právo pro daný případ zvolit. Konkrétní aspekty by se ještě měly dojednat zřejmě za belgického předsednictví.

Ještě by vše také mělo jít na jednací stůl Evropského parlamentu, diplomaté nicméně v zákonodárném sboru nečekají problémy se schválením.

Posílená spolupráce je nástroj, který podle unijních smluv umožňuje devíti a více zemím pokročit ve spolupráci v některých oblastech, kterou na celounijní úrovni blokuje určitá menšina států. Jakýkoli stát, který se této iniciativy neúčastní, se však může v budoucnu připojit.

O posílenou spolupráci požádalo 12 zemí (Německo, Belgie, Lotyšsko, Bulharsko, Francie, Itálie, Lucembursko, Maďarsko, Rakousko, Rumunsko, Slovinsko a Španělsko). Připojila se pak i Malta, na níž jsou rozvody zakázány; její status by měl být upraven speciální doložkou. Začlení se zřejmě v brzké době i některé další státy EU.

Českému zapojení brání parlamentní výhrada, která by nicméně po projednání v patřičných výborech Senátu, k nimž se už schyluje, mohla padnout. Jde tedy spíše o politickou záležitost. Po čistě právní stránce by případnému zapojení nemělo nic bránit.

Víme, že je to citlivé téma, protože se množí případy přeshraničních sňatků i vlastně případy, kdy cizí státní příslušníci z různých států se u nás rozvádějí, takže uvidíme, jak se to dál bude u nás vyvíjet, řekla ČTK po jednání ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Český parlament by měl předložit své stanovisko do konce června, pak se uvidí, co dál. Parlament ještě nedal své stanovisko, nicméně úplně zásadně to neodmítáme, řekla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek