V EU se přeli o ochranu obětí, Čechy nakonec přehlasovali

05.06.2010
čtk

Nečekaně vášnivá a ostrá debata mezi španělským předsednictvím, Evropskou komisí a členskými státy Evropské unie se včera podle diplomatů rozhořela na jednání ministrů spravedlnosti. Šlo v ní o takzvaný evropský ochranný příkaz a hlavně o způsob, jakým se o něm hlasovalo. Česko patřilo ke kritikům normy, ale nakonec bylo přehlasováno.

Evropský ochranný příkaz je norma, která by měla zavést společná unijní pravidla pro ochranu práv obětí. Zajistit by měla třeba to, že pokud v nějaké zemi EU soud rozhodne udělit poškozenému ochranu, že se k němu třeba pachatel nesmí přiblížit na určitou vzdálenost, tak že to bude platit i v jiných státech.

Vztahovat by se to mělo na oběti domácího či jiného fyzického násilí, ale i na případy psychického násilí, kdy někdo třeba někoho pronásleduje prostřednictvím SMS či e-mailů. Pachatelům pak může být zakázáno s poškozenými komunikovat, nebo jim může být zakázán vstup na určitá místa nebo do blízkosti obětí.

Podle české ministryně ministryně Daniely Kovářové je potíž v tom, že právní normy v této věci se v různých státech EU liší. Česko takovou právní ochranu prý vůbec nemá, jinde je to zase řešeno ve správním právu, někde zase v občanském či trestním právu.

Nikdo nedebatuje o tom, že by neměla být chráněna práva poškozených, o tom vůbec žádná debata není, to chceme všichni. Nešlo ani tak o předmět, jako spíš o způsob hlasování a proceduru, řekl Kovářová v telefonickém rozhovoru s ČTK.

Podobný názor jako ČR zastávala řada dalších zemí, včetně silných hráčů jako Německo či Británie, která má navíc v oblasti práva a justice výjimku, což hlasování zkomplikovalo. Nebylo totiž jasné, zda hlasy Londýna započítávat či nikoli.

Zvažovaná směrnice, která nyní půjde před případným definitivním schválením ještě na jednací stůl europoslanců, podle Prahy příliš zasahuje do vnitrostátního práva.

Podle diplomatů byly síly mezi členskými státy rozdělené téměř půl na půl, přičemž ke kritikům se připojila i Evropská komise. Někteří diplomaté tak hovoří o zatím největším střetu při hlasování v Radě EU od vstupu lisabonské smlouvy v platnost na konci loňského roku.

Ještě nikdy předtím na žádné radě žádný materiál nebyl přijímám s takovou mírou nesouhlasu, podotkla Kovářová. I přímo během hlasování se totiž mezi státy, předsednictvím i Evropskou komisí vedly podle diplomatů vášnivé právní pře o to, zda má skupina přívrženců dostatečně silnou většinu či ne, tak jak nařizují unijní smlouvy, a zda má hlasování oporu v právu EU. Španělé nakonec ale rozhodli jednání uzavřít. Dneska jsme to prostě prohráli, podotkla česká ministryně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek