Ministři financí se pokusí změnit rozpočtová pravidla EU

07.06.2010
čtk

Ministři financí Evropské unie se dnes v Lucemburku znovu pokusí změnit rozpočtová pravidla EU tak, aby se již neopakovala současná dluhová krize. Expertní skupina pod vedením prezidenta EU Hermana Van Rompuye, jejímiž členky jsou právě šéfové státních pokladen, by se mohla shodnout na nutnosti rychleji a citelněji trestat rozpočtové hříšníky a na posuzování národních rozpočtů v Bruselu ještě před jejich hlasováním v národních parlamentech.

Pokud se ministři dokážou na těchto dvou bodech dohodnout, půjde jen o velmi obecný souhlas. Na detailech, mezi něž patří například i jednotlivé sankce, se EU shodne nejdříve na podzim. Německo sice na zasedání expertní skupiny koncem května navrhlo celou řadu konkrétních opatření, ale u ostatních zemí se nesetkalo s velkým pochopením.

Kromě expertní skupiny se v Lucemburku dnes a v úterý sejdou samostatně i ministři financí eurozóny a rovněž celé unie. Dá se očekávat, že šéfové státních pokladen budou kritizovat Maďarsko, které v uplynulých dnech zpochybnilo svůj závazek snížit rozpočtový schodek na 3,8 procenta HDP a uvedlo, že by deficit mohl přesáhnout sedm procent HDP. To v závěru minulého týdne otřáslo světovými trhy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek