EU se shodla na pravidlech přeshraniční zdravotní péče

08.06.2010
čtk

Země Evropské unie se dnes po dlouhých vyjednáváních dohodly na společných pravidlech pro přeshraniční zdravotní péči a její financování. Změny mají ulehčit život lidem, kteří by chtěli čerpat zdravotní péči v jiné zemi EU, třeba kvůli tomu, že doma musejí na zákrok čekat déle, nebo protože se tam přestěhovali na důchod.

Na sjednocení a zpřehlednění norem se 27členná EU snažila dohodnout řadu měsíců. Směrnice, o níž jednali ministři zdravotnictví, neřeší případy, kdy jde o akutní problémy. Tento problém je už v EU vyřešen. Všichni občané musí být v jiné zemi EU ošetřeni.

Nová pravidla, která musí ke vstupu v platnost ale ještě schválit i Evropský parlament, se tak týkají neakutních potíží, kdy člověk bude chtít jet do jiné země například na předem plánovanou operaci. Řeší, jak to budou pojišťovny proplácet.

Lidem by podle nich měla pojišťovna na zákrok dát stejnou částku, jakou by daný zákrok stál v domovské zemi. Pokud to bude dražší, bude to muset doplatit. V Česku už to takto funguje, takže zde velká změna nenastane. Otázkou ale je, zda nezačne do Česka jezdit třeba víc cizinců z okolních zemí, což by mohlo mít na český systém dopad.

Pravidla také podrobně a složitě upřesňují, jak například postupovat u důchodců, kteří se natrvalo přestěhují do jiné země. Toto se nicméně týká hlavně zemí jako třeba Španělsko, kam se v důchodu přestěhuje hodně Němců či Britů i dalších Evropanů.

Nová norma vzniká i kvůli tomu, že EU musí reagovat na rozhodnutí evropské justice. Ta už dříve rozhodla o tom, že lidé mohou jezdit v EU za zdravotní péčí do zahraničí. Bylo tak třeba ujasnit to, jak se to bude financovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek