EU podle Rompuye nepotřebuje nové instituce

11.06.2010
čtk

Evropská unie nepotřebuje nové instituce, které by byly zacíleny na posilování hospodářského růstu, konkurenceschopnosti a rozpočtové disciplíny. Podle agentury AP to ve čtvrtek v Berlíně po setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou řekl prezident Evropské unie Herman Van Rompuy. Na potřebu nových institucí, které by řídily ekonomickou strategii EU, poukazuje především Francie.

Van Rompuy zdůraznil, že prioritou je fungování EU v rámci stávající smlouvy o ní. Zároveň ale neexistuje ani žádné tabu, jež by bránilo diskusi o změnách v Lisabonské smlouvě. Šéf komise však také podpořil úsilí o přísnější pravidla pro posuzování národních rozpočtů.

Merkelová znovu naznačila, že případným dílčím změnám v Lisabonské smlouvě by dala přednost před vytvářením nových institucí. Kancléřka, jejíž vláda tento týden schválila velký úsporný balíček, dále poznamenala, že nyní se musí rozhodnout Francie, jakých způsobem chce dosáhnout rozpočtových úspor.

Německo se pře s Francií

Berlín a Paříž se v poslední době častěji rozcházejí v pohledu na to, jak reagovat na nynější rozpočtovou a dluhovou krizi některých zemí eurozóny. Francie například navrhuje, aby se šéfové 16 členských států platících eurem pravidelně scházeli a aby byl zřízen sekretariát, jenž by koordinoval hospodářskou politiku skupiny. Německo takové reformě příliš nakloněno není. Mimo jiné se obává, že by nové instituce zpochybnily nezávislost Evropské centrální banky.

Merkelová se mezitím pokusila rozptýlit zvěsti o zadrhnutí německo-francouzského evropského motoru. V rozhovoru pro páteční vydání deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung řekla, že při zvládání krize eura intenzivně slaďovala postoje s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Všechna důležitá rozhodnutí byla společně připravována a podporována, řekla kancléřka.

Sarkozy prý pochyboval o německém plánu úspor

Berlín a Paříž zprávy o údajném rozladění mezi Merkelovou a Sarkozym popírají. Také odklad jejich berlínské schůzky plánované na minulé pondělí byl podle mluvčího německé vlády dohodnut v nejlepší shodě. Merkelová a Sarkozy se sejdou příští pondělí.

Podle francouzského deníku Le Figaro Sarkozy vyjádřil pochybnost nad účinností německého úsporného balíku. Jeden úsporný balíček za druhým vede do recese, citoval list prezidenta.

Musíme vyvinout novou kulturu stability pro celou Evropu a posílit konkurenceschopnost všech členských států EU, prohlásila rovněž Merkelová v novinovém rozhovoru a dodala, že o těchto věcech podrobně diskutuje jak s Van Rompuyem, tak i se Sarkozym.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek