FTD: Krize eurozóny je v jádru bankovní krizí

11.06.2010
Euroskop

Španělsko je první na řadě mezi kandidáty na využití financí ze záchranného mechanismu eurozóny. Státní rozpočet přitom není v tak špatné kondici. To se ale může podle dnešních Financial Times Deutschland rychle změnit.

Ne španělský stát, ale domácnosti jsou nadměrně zadlužené a mají narůstající problémy se splácením úvěrů. Španělské spořitelny se proto dostávají pod silné tlaky. Navzdory nucenému slučování stojí před hrozbou bankrotů a pokud to bude možné, budou muset být podpořeny od státu. Ten by tím ale upadl do masivních rozpočtových problémů.

Problémy Španělska ilustrují, že krize eurozóny je v jádru bankovní krizí. Již příslib pomoci Řecku byl maskovaný záchranný balíček evropským bankám. A především těm německým. Řecko nesmělo padnout již proto, že významné finanční instituty měly velké množství řeckých dluhopisů ve svých portfoliích, tvrdí Financial Times Deutschland.

Nelze z toho ale vyvozovat, že záchranný mechanismus pro eurozónu se může jednoduše přeformovat do evropského záchranného kruhu pro potápějící se banky. Tím by ztratil 750miliardový balíček svůj smysl. Ten měl podle oficiálních prohlášení pouze zneatraktivnit spekulace na bankroty členských států eurozóny.

Již nyní EU balancuje na hraně evropského práva. Eurozóna porušila pravidlo, že nebude svým členům pomáhat z rozpočtových obtíží. Pokud by dala peníze přímo bankám, stěží by obstála proti další ústavní stížnosti.

Vlády by však španělské obtíže měly vzít jako pohnutku k razantnímu řešení problémů finančního sektoru. K dalším krachům bank již totiž nesmí dojít, uzavírá Financial Times Deutschland.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek