Osamělý Zapatero pod palbou italských novinářů


Mariana Pítrová, Euroskop, 11. června 2010

Minulý týden se v Římě sešel premiér Silvio Berlusconi se svým španělským protějškem Josém Luisem Zapaterem, aby jednali o vzájemných vztazích obou zemí a dopadu krize na euro. Formální návštěva však měla svérázný konec. Italský ministerský předseda se totiž v průběhu závěrečné tiskové konference sebral a odešel.

Neoblíbení

Ve čtvrtek oba muži zasedli ke stolu, aby projednávali nejen vzájemnou zahraniční politiku, ale i budoucnost evropské měny. Podle Zapatera je v současné chvíli potřeba posílit ekonomické kroky, které by zpevnily nejistou evropskou měnu, kterou trápí dopady finanční krize. Zároveň španělský ministerský předseda naznačil, že v současné chvíli je potřeba zaměřit se především na evropskou ekonomiku.

Berlusconi před novináři ocenil úsporné kroky španělské vlády, které mají snížit národní deficit. Španělsko se nyní potýká s rekordní nezaměstnaností, která je s 20 procenty nejvyšší v zemích eurozóny. I přesto má Berlusconi Zapaterovi co závidět, protože italský státní dluh je oproti tomu španělskému téměř dvojnásobný.

Koncem května předložil Zapaterův kabinet návrh úsporného balíčku, který poslanci schválili o jediný hlas. Proti premiérovi se ve Španělsku zvedla vlna nevole a odbory chystají demonstrace. Co se týče obliby u voličů, s podobnými problémy jako Zapatero se potýká i Berlusconi. Veřejností je kritizován mimo jiné za svůj nákladný způsob života, ale i za údajnou korupci a zneužívání pravomocí.

Tiskové faux pas

Zapatero během návštěvy zavítal i do Vatikánu. S papežem projednával otázku potratů a domlouval návštěvu Svatého otce ve Španělsku, která by se měla uskutečnit v lednu příštího roku. Po jednání ve Vatikánu předstoupili Berlusconi se Zapaterem před novináře a krátce promluvili o vzájemném jednání. Jakmile ale nastal čas pro dotazy novinářů, italský premiér si vzal slovo a řekl, že na žádné otázky odpovídat nebude a přenechá prostor svému španělskému příteli.

„Nechám na příteli Zapaterovi, aby odpověděl na otázky, které se, myslím, budou většinou týkat jeho návštěvy Vatikánu. Přeji mu vše nejlepší, jak by slušelo přát svatému, protože se mu dostává absolutního milosrdenství, když mu požehná papež, prohlásil Berlusconi, silácky potřásl rukou překvapenému Zapaterovi, zamával novinářům a odešel.

Opuštěný předseda španělských socialistů zůstal před žurnalisty sám a zmatený z nastalé situace. Nejistě se proto vydal za Berlusconim, ale za pár okamžiků se vrátil, aby se novinářům přece jen někdo věnoval.

Projev úcty nebo hulvátství?

„Rozhodně se nejednalo o žádné porušení protokolu. Ze strany pana premiéra šlo o významný projev úcty, řekl novinářům mluvčí Paolo Bonaiuti a důsledně tak popřel, že by se ze strany Berlusconiho jednalo o jakýkoliv projev neúcty. Následně se však z italských médií ozvala ostrá kritika na adresu premiéra, podle které se zachoval Berlusconi neuctivě a svým krokem poškodil reputaci Itálie v očích celé Evropy. Sám Berlusconi se není vědom, že by se dopustil nějakého faux pas. Naopak prý chtěl přenechat svému španělskému protějšku větší prostor.

Na Berlusconiho excesy jsou už italští novináři zvyklí. V minulosti například prohlásil, že Zapatero udělal chybu, když do svého kabinetu dosadil hned několik žen. Italský premiér tehdy řekl, že je španělská vláda až příliš růžová a premiér bude mít problémy své ministryně vést. Italy zároveň „uklidnil prohlášením, že to se v jeho zemi rozhodně stát nemůže, neboť politicky kvalifikovaných Italek je na(ne)štěstí málo.

Autor: Mariana Pítrová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality