Sarkozy a Putin budou jednat o prodeji lodí Mistral

11.06.2010
čtk

Ruský premiér Vladimir Putin se dnes v Paříži setká s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym a slavnostně otevře ruskou národní výstavu, která má představit ekonomiku a kulturu Ruska. Jednání se soustředí na ekonomické otázky a zejména na kontroverzní ruský nákup francouzských vrtulníkových lodí Mistral.

Lodě třídy Mistral jsou určeny k provádění rozsáhlých vzdušných i námořních výsadků. Plavidlo dlouhé 200 metrů a široké 32 metrů pojme šest velkých vrtulníků, 13 těžkých tanků Leclerc či přiměřený počet jiné obrněné techniky a stovku lehčích bojových a přepravních vozidel. Je vybaveno nemocnicí a na jeho palubě může být až 900 mužů. Ruský nákup těchto plavidel znepokojuje sousedy Ruska, zejména Gruzii a pobaltské státy.

Putin však před odletem do Francie pro agenturu AFP uvedl, že při jednání o prodeji by se mohly vyskytnout problémy. Obchod podle něho může být uzavřen jen tehdy, bude-li provázen transferem technologie. Sarkozy však již v březnu ujistil, že lodě budou prodány bez vojenského zařízení. Rusko chce koupit jedno plavidlo a postavit tři další ve svých loděnicích, zatímco Francie chce vyrobit dvě ze čtyř lodí.

Vzhledem k rozšiřující se spolupráci obou zemí – dvě velké francouzské energetické společnosti jsou zapojeny do dvou velkých projektů ruských plynovodů do Evropy – se obránci lidských práv obávají, aby otázka práv a svobod nebyla při jednáních opomenuta. Situace v Rusku je alarmující, uvedla předsedkyně Amnesty International France Genevieve Garrigosová. Bylo by šokující, kdyby se Francie při této návštěvě nezmínila o ovzduší beztrestnosti a zvýšených represí, dodala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek