Španělsko prý nehodlá požádat o pomoc EU

11.06.2010
čtk

Španělsko nepožádalo o hospodářskou pomoc od Evropské unie, ani tak nehodlá učinit. Uvedlo to dnes španělské ministerstvo hospodářství. Reagovalo tak na zprávu listu Financial Times Deutschland, podle které se EU na takovouto pomoc připravuje pro případ, že o ni Madrid požádá.

Je to lež. Žádná pomoc neexistuje. O nic nebylo požádáno, ani nebude, řekl agentuře Reuters mluvčí ministerstva. Nevím, odkud to vzali, dodal.

List Financial Times Deutschland bez uvedení zdrojů napsal, že EU se připravuje na žádost o čerpání prostředků ze záchranného fondu, který vytvořila v reakci na dluhovou krizi v Řecku. Dodal, že pomoc by mohlo potřebovat konkrétně Španělsko, pokud se zhorší problémy v jeho bankovním sektoru.

Zprávu listu Financial Times Deutschland později popřel rovněž mluvčí Evropské komise Amadeu Altafaj. Nic nepřipravujeme, je to spekulace, řekl mluvčí. Španělské ministerstvo hospodářství to jasně popřelo. Není tu žádná taková žádost nebo plán na její předložení, dodal.

Španělsko se chce zachránit úsporami

Agentura Fitch Ratings na konci května snížila hlavní ratingovou známku Španělska na stupeň AA-plus. Po snížení ratingu Španělska se na trhu začaly znovu objevovat obavy, že země směřuje k dluhové krizi, ze které ji bude nutné zachraňovat podobně jako Řecko.

Španělský parlament minulý měsíc těsnou většinou schválil úsporný balíček v hodnotě 15 miliard eur (386 miliard Kč), který má snížit rozpočtový deficit. Plán zahrnuje například snížení mezd státních zaměstnanců o pět či více procent a výraznou redukci veřejných investic.

Balíček má v letošním roce snížit rozpočtový deficit na 9,3 procenta hrubého domácího produktu a v příštím na šest procent. Loni se schodek vyšplhal na 11,2 procenta HDP.

Řecko již získalo od zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu příslib půjčky v objemu až 110 miliard eur (přes 2,8 bilionu Kč) výměnou za razantní úsporná opatření řecké vlády. Evropská unie navíc připravila záchranný plán v hodnotě 750 miliard eur pro případ, že se krize rozšíří i do dalších zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek