Belgičané volí; hlasování napoví, zda země udrží jednotu

13.06.2010
čtk

Od osmi hodin Belgičané v dnešních předčasných volbách vyvolaných demisí kabinetu premiéra Yvese Leterma vybírají nové zákonodárce. Hlasování je označováno za jedno z nejvýznamnějších v novodobé historii země, kterou dlouhodobě sužují spory jazykových komunit: Vlámů a Valonů. Kvůli nim se objevují i hrozby, že by se Belgie mohla rozpadnout.

V důsledku sporů točících se v poslední době zejména kolem jazykových, volebních i dalších práv frankofonní menšiny žijící na vlámských předměstích belgické metropole Bruselu Leterme podal demisi. Stalo se tak jen několik měsíců poté, co jeho kabinet vznikl. Ačkoli šlo už o několikátou vládu od voleb v roce 2007, vlámské a valonské strany nebyly schopné dohodnout se na nutných reformách.

Belgii tvoří frankofonní jih (Valonsko), vlámsky hovořící sever (Vlámsko) a dvojjazyčný Brusel. Na východě země žije ještě malá německá menšina. Vlámové, kteří požadují větší pravomoci pro jednotlivé regiony, tvoří zhruba 60 procent obyvatel.

Favority voleb jsou podle průzkumů vlámští separatisté z Nové vlámské aliance (N-VA). Ta usiluje o postupné rozpuštění Belgie, během něhož by postupně posilovaly pravomoci Vlámska. Valoni, jejichž chudší region je do jisté míry závislý na penězích od vlámských daňových poplatníků, jsou ochotni o tom jednat, nicméně jsou velmi ostražití vůči jakémukoli výraznějšímu předávání kompetencí regionům.

Separatistické či populistické strany by ve Vlámsku mohly získat podle průzkumů i více než 40 procent hlasů. N-VA chce přistoupit časem k Evropské unii, avšak jako samostatná země.

Chceme stále žít spolu? nastínil současné problémy frankofonní liberál a stávající ministr financí Didier Reynders. Většina lidí podle průzkumů rozpad země nechce, reformy si však přeje.

Hlasování potrvá do 15:00 SELČ. Nedlouho poté by měly přijít první odhady, předběžné výsledky jsou očekávány vpodvečer. Předpokládá se vysoká účast. Ta totiž v Belgii už od konce 19. století je povinná. Lidem, kteří k volbám nepřijdou poprvé, hrozí pokuta 55 eur (1400 korun). Hlasovací právo má kolem 7,7 milionu lidí.

Belgii čeká od července půlroční předsednictví Evropské unii. Do té doby však vzhledem ke zkušenostem z minulosti nový kabinet s velkou pravděpodobností nevznikne – po volbách 2007 formování vlády trvalo tři čtvrtě roku. U moci tak alespoň na začátku půlročního belgického předsednictví EU zůstane současná Letermova vláda spravující zemi v demisi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek