Na Slovensku dle DPA nastávají nové časy

13.06.2010
čtk

Na Slovensku nastávají nové časy, poprvé v dějinách země totiž může v čele vlády stanout žena. Tak komentuje agentura DPA vyhlídku, že premiérské křeslo získá Iveta Radičová, která do slovenských parlamentních voleb vedla nejsilnější opoziční formaci – Slovenskou demokratickou a křesťanskou unii-Demokratickou stranu (SDKU-DS). Podle agentury AFP se Slovensko může vydat cestou úspor.

DPA připomněla, že až dosud slovenské politice dominovali muži. Sobotní výsledek je prý úžasný proto, že v posledních dvou desetiletích téměř žádné ženy nezastávaly přední posty. V dosluhující vládě je například jediná ministryně: Viera Tomanová v čele ministerstva práce a sociálních věcí.

Proti negativní kampani dosud vládnoucích socialistů premiéra Roberta Fica a jeho populistického koaličního partnera Slovenské národní strany postavila Radičová pozitivní přístup. Místo přehrabování se ve sporech se sousedním Maďarskem a skandalizování politických oponentů její strana nabídla řešení, poznamenala DPA.

Ačkoli Ficův Směr-sociální demokracie (Směr-SD) v sobotních parlamentních volbách zvítězil, nedokáže zřejmě v Národní radě získat dostatek hlasů pro sestavení vlády. Kormidla se tak pravděpodobně ujme čtveřice středopravých stran: SDKU-DS, Svoboda a Solidarita (SaS), Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a Most-Híd. Vznik takové koalice dnes uvítal maďarský vicepremiér Zsolt Semjén. Maďarské agentuře MTI řekl, že je to opravdu velký výsledek. Jeho slova podle MTI potvrdil náměstek maďarského ministra zahraničí Zsolt Németh.

Németh prohlásil, že lituje, že Strana maďarské koalice (SMK), která zastupuje maďarskou menšinu na Slovensku, se do Národní rady neprobojovala. Do parlamentu se ale dostala strana Most-Híd, která zájmy této menšiny rovněž hájí. Náměstek šéfa maďarské diplomacie dodal, že Budapešť je připravena jednat s novou slovenskou koalicí. Maďarská vláda je otevřena dialogu, který je potřebný, řekl Németh.

Za neúspěch SMK ve volbách již kritizovala maďarský vládní Fidesz šéfka maďarských opozičních socialistů Ildikó Ledvaiová, napsala MTI. Fidesz prý bez konzultací s maďarskou menšinou na Slovensku prosadil spornou legislativu, která slovenské Maďary vystavila konfliktům. Připomenula tak zákon, který zahraničním Maďarům umožní získat maďarské občanství a který se setkal se silným odporem slovenských představitelů.

Výsledek slovenských voleb přivítala Evropská lidová strana (EPP), jejíž součástí jsou v Evropském parlamentu SDKU-DS a KDH. Podle šéfa frakce EPP Josepha Daula si obyvatelé Slovenska zaslouží novou vládu, která se oprostí od laciných a falešných slibů.

AFP konstatovala, že strany pravice a středu mají na Slovensku většinu potřebnou k tomu, aby vytvořily koalici usilující o ozdravení ekonomiky a aby předešly možnému řeckému scénáři. Francouzská agentura si všímá i podobnosti výsledků voleb na Slovensku a v Česku před dvěma týdny. Cituje slovenského analytika Grigorije Mesežnikova, podle něhož se na Slovensku odehrává zásadní změna, která se projeví ve všech sférách politiky; volební výsledek přináší návrat na cestu zahájenou v roce 1998, která vedla ke vstupu do EU a NATO a k zásadním reformám.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek