První schengenská dohoda vznikla před 25 lety

13.06.2010
čtk

Základní údaje o schengenském prostoru ke 25. výročí (14. června) podpisu první schengenské dohody:

– Schengenské dohody (dvě) vytvářejí prostor bez vnitřních hranic, v němž mohou jeho obyvatelé cestovat bez hraničních kontrol a jehož členské země spolupracují v otázkách vnitra a justice. Společné státní hranice členských zemí lze překračovat kdekoli, s výjimkou národních omezení (například národních parků či chráněných krajinných oblastí).

– Dohody ale obsahují i ochrannou klauzuli, která umožňuje státům po konzultaci s ostatními zeměmi obnovit kontroly na omezenou dobu (obvykle ne delší než 30 dnů), pokud to vyžaduje veřejný zájem nebo veřejná bezpečnost.

– První schengenskou dohodu podepsaly Belgie, Lucembursko, Německo, Francie a Nizozemsko 14. června 1985 v lucemburském Schengenu. Tamtéž k ní byla podepsána 19. června 1990 prováděcí úmluva. Obě dohody vstoupily v platnost 26. března 1995.

– První schengenská dohoda byla velmi obecná, země se v ní pouze zavázaly zpracovat do 1. ledna 1990 akční plán pro postupné rušení kontrol na hranicích. To se jim ale do daného data nepodařilo, takže platnost dohod byla několikrát odložena.

– Druhá schengenská dohoda (prováděcí úmluva) zakotvila spolupráci v oblasti justice a vnitra, policejní spolupráci, právní pomoc ve věcech trestních či ustanovení o vybudování Schengenského informačního systému (SIS), což je společná databáze milionů údajů, například o osobách se zakázaným vstupem, hledaných osobách, ukradených autech a dalších předmětech. Připravovaný SIS-II má obsahovat i biometrická data.

– Od května 1999, kdy vstoupila v platnost amsterodamská smlouva, jsou schengenské dohody součástí unijní legislativy, takže nová země EU vstupem do unie přistupuje i k schengenským dohodám. Tyto ale nemusí, nebo nemůže začít uplatňovat okamžitě.

– V současné době schengenské dohody plně uplatňuje 22 zemí EU, Island, Norsko a Švýcarsko. Británie a Irsko se podílejí jen částečně (například na SIS), dále provádějí kontroly na hranicích. Asi v březnu 2011 se připojí Bulharsko a Rumunsko, vstup Kypru komplikují zejména rozhovory o sjednocení ostrova.

– ČR vstoupila do tohoto prostoru bez vnitřních hranic spolu s Estonskem, Litvou, Lotyšskem, Maďarskem, Maltou, Slovenskem, Slovinskem a Polskem 21. prosince 2007, kdy byly pro ně otevřeny pozemní a námořní hranice; 30. března 2008 odpadly pro tyto země v rámci schengenského prostoru i kontroly na letištích.

– Jako poslední zatím přistoupilo k schengenu Švýcarsko – v prosinci 2008 (pozemní hranice) a v březnu 2009 (letiště). Loni v listopadu se očekávalo připojení Lichtenštejnska, jeho vstup ale zatím neratifikovalo Švédsko.

– Absenci hraničních kontrol nahrazuje úzká spolupráce v oblasti vnitra a justice, včetně konzulárních a vízových záležitostí. Například v prostoru platí jednotné schengenské vízum, čili vízum vydané jedním členským státem je platné i v ostatních zemích schengenského prostoru.

– Koordinací a kontrolou ostrahy vnějších hranic se od roku 2005 zabývá Agentura pro správu vnějších hranic (FRONTEX), která má sídlo ve Varšavě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek