Zapatero se vyslovil pro „silný“ postoj EU k blokádě Gazy

13.06.2010
čtk

Španělský premiér José Luis Zapatero, jehož země nyní předsedá Evropské unii, se vyslovil pro společný silný postoj EU k situaci v Gaze a k izraelské blokádě tohoto pásma. Zapatero to řekl po jednání s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem v Madridu.

Zapatero potvrdil, že španělský ministr zahraničí Miguel Ángel Moratinos v pondělí ministrům zahraničí EU navrhne, aby se unie jasně vyslovila pro ukončení blokády pásma Gazy a vynaložila k tomu veškeré diplomatické úsilí.

Ministři zahraničí EU se sejdou v pondělí v Lucemburku, aby vypracovali společný postoj ke zrušení embarga na pásmo Gazy, uvedl tento týden Moratinos. Budou jednat o plánu na odstranění blokády, aby bylo možno garantovat přísun humanitární pomoci, lidí a zboží do pásma, upřesnil.

Šéf španělské vlády dnes znovu odsoudil nedávný izraelský útok na konvoj přepravující propalestinské aktivisty a humanitární pomoc do Gazy. Vyjádřil naději, že se spolu s americkým prezidentem Barackem Obamou podaří v dohledné době obnovit přímý dialog mezi Izraelci a Palestinci.

Abbás vyslovil spokojenost s rolí EU a s evropským politickým postojem k pásmu Gazy. Jednání s prezidentem Obamou z tohoto týdne ve Washingtonu označil za konstruktivní. Obama při něm označil současný stav v pásmu Gazy za neudržitelný. Zdůraznil však, že jakékoli řešení současné blokády pásma musí přinést záruky pro bezpečnost Izraele.

Izrael blokádu pásma uplatňuje od roku 2007, kdy se zde po volbách chopilo moci hnutí Hamas, jež Tel Aviv i Washington pokládají za teroristy. Izraelci blokádou chtějí zabránit pašování zbraní do palestinské enklávy. Minulý týden v pondělí se k pásmu pokusil prorazit námořní konvoj propalestinských aktivistů s humanitární pomocí, izraelští vojáci ale proti němu zasáhli a údajně v sebeobraně zabili devět lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek