Německý a rakouský tisk o výsledcích slovenských voleb

14.06.2010
čtk

Vzdělanost a nekonfrontační styl pravděpodobné budoucí slovenské premiérky Ivety Radičové zaujaly německý tisk po víkendových parlamentních volbách na Slovensku. Podle jejich výsledků dosud opoziční aliance stran pravého středu v čele s Radičové Slovenskou demokratickou a křesťanskou unií-Demokratickou stranou (SDKU-DS) nejspíš znemožní šéfovi vítězného Směru-sociální demokracie (Směr-SD) Robertu Ficovi znovu sestavit vládu. Rakouské deníky Der Standard a Die Presse vyzdvihují neúspěch pravicově populistických a nacionalistických stran. Rozcházejí se však v pohledu na to, zda má Fico šanci vytvořit kabinet.

Německý levicově orientovaný deník Frankfurter Rundschau svůj článek o slovenských volbách opatřil titulkem Tygřice zpod Tater. Tak označuje pravděpodobnou příští slovenskou premiérku, jejíž strana prý díky někdejším reformám učinila ze Slovenska hospodářského tygra.

První premiérka v regionu přinese novou orientaci

To, že se Radičová pravděpodobně stane premiérkou, označuje deník za malou senzaci. V regionu je první ženou, která obsadí tak vysokou funkci, a politicky znamená její volba radikálně novou orientaci Slovenska. Poté, co byl u moci čtyři roky levicový populista Robert Fico, by teď Radičová se svými koaličními partnery mohla zavelet k hospodářsky liberálnímu kurzu, napsal deník.

Radičová podle Frankfurter Rundschau ztělesňuje nový typ politika ve střední Evropě. To, že se nedala na politiku kvůli kariéře a že není zapletena do starých mocenských struktur, na ní mnoho Slováků vysoce oceňuje, dodal list. Upozorňuje, že Radičová stojí před dvěma výzvami. Jednak slíbila, že Slovensko přivede zpět k někdejšímu hospodářskému růstu, jednak prý ví, že tentokrát musí brát víc ohledu na sociálně slabé.

Téměř výlučně se ve svém příspěvku ke slovenským volbám věnuje osobnosti Radičové německý bulvární deník Bild. Je blond, je chytrá a na Slovensku je malou senzací: Iveta Radičová (53) by se mohla stát první ženou v čele vlády! napsal list, který tvrdí, že vzorem Radičové je německá kancléřka Angela Merkelová.

Bild přináší podrobný životopis možné budoucí šéfky slovenské vlády a vyzdvihuje zejména její pobyty na univerzitách v zahraničí. Zdůrazňuje také, že Radičová slíbila vnést do slovenské politiky ovládané především muži zdvořilost a kultivovanost.

Senzací voleb je debakl populistů a nacionalistů

Rakouský liberální deník Die Presse píše, že Fico je sice stále nejpopulárnějším politikem na Slovensku, ale ne dost populárním na to, aby tím dokázal kompenzovat chybějící koaliční potenciál. Dosavadní i potencionální koaliční partnery Fico zruinoval tím, že ve sporu se sousedním Maďarskem používal nacionalistické tóny, domnívá se Die Presse. Skutečnou senzací voleb je přitom podle listu debakl jak slovenských, tak maďarských pravicových populistů a nacionalistů.

Také konkurenční list si všímá hlavně neúspěchu nacionalistů. Symbolicky významný je pak konec Mečiarova Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS), které se do parlamentu nedostalo. Úspěch mezietnické strany Most-Híd Der Standard interpretuje jako jasné odmítnutí slovensko-maďarské konfrontace.

Kam se přikloní KDH?

Zatímco podle Die Presse se Ficovi sotva podaří s pomocí slibů lukrativních postů přetáhnout některou ze stran soupeřícího tábora, podle Standardu má jeho Směr šanci znovu převzít vládní odpovědnost v případě, že jej alespoň nepřímo podpoří konzervativní Křesťanskodemokratické hnutí (KDH).

Jako partner Směru by možná KDH mohlo získat víc než v koalici pravého středu, v níž je až třetí nejsilnější stranou, míní Der Standard. Připomíná, že i v minulém legislativním období křesťanští demokraté několikrát opustili opoziční protificovský kurz a hlasovali s vládou.

Koalice pravého středu je navíc velmi nesourodá. Zatímco například KDH odmítá Lisabonskou smlouvu o reformě Evropské unie jako útok na křesťanské hodnoty, chce neoliberální Svoboda a Solidarita (SaS) omezit vliv církve, dodává Die Presse.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek