Brusel se s USA dohodl na sdílení bankovních dat

15.06.2010
čtk

Evropská komise se domluvila se Spojenými státy na podrobnostech dohody o předávání evropských bankovních dat do USA v rámci boje proti terorismu. Původní návrh dohody v únoru odmítl Evropský parlament, protože nedostatečně chránila osobní data. Novou podobu dokumentu nyní ve Štrasburku představuje eurokomisařka Cecilia Malmströmová. Kromě Evropského parlamentu ji ještě musí schválit Rada EU zastupující členské země.

Spojené státy nesly únorové odmítnutí dohody s nelibostí. Americký viceprezident Joseph Biden při květnové návštěvě Evropského parlamentu uvedl, že chápe některé výhrady zákonodárců, ale je přesvědčen o potřebě domluvit se. Naši nepřátelé využívají veškerých možností a nástrojů, řekl Biden k významu dokumentu. Podle něj může sledování finančních toků poskytnout oběma stranám důležité informace, které mohou zabránit možným teroristickým útokům.

Malmströmová, která dohodu s Američany za komisi dojednávala, věří, že se obavy o ochranu dat podařilo významně zohlednit a europoslanci budou moci na červencovém zasedání dokument podpořit.

Dostali jsme prakticky vše, co jsme (v rámci ochrany dat a osobních údajů) chtěli, okomentovala dohodu s USA eurokomisařka. Databáze o bankovních převodech spravovaná společností SWIFT, která sídlí v Bruselu, zahrnuje bankovní data a údaje z asi 8000 finančních institucí v 200 zemích.

Všechna data zasílaná do USA by podle nového textu měla být založena na protiteroristických vyšetřováních a nikoli na náhodných kontrolách či profilování možných podezřelých. Američané budou mít k dispozici řadu osobních informací, jako třeba kdo danou transakci odeslal a kdo ji přijal, jeho jméno, identifikační číslo či adresu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek