EU zahájí jednání o vstupu Islandu

17.06.2010
čtk

Šéfové států a vlád Evropské unie se na summitu v Bruselu shodli na tom, že sedmadvacetičlenný blok v brzké době zahájí přístupová jednání s Islandem. Island, který se v minulosti k možnému vstupu do EU stavěl odmítavě, o přijetí požádal po loňském zhroucení svého bankovního systému.

Evropská komise v únoru doporučila, aby se s Reykjavíkem začalo jednat. Island je přes své současné hospodářské potíže na vstup připraven v zásadě lépe než řada dalších kandidátů a potenciálních kandidátů.

Výhodou Islandu s asi 320.000 obyvateli je, že patří k členům schengenského prostoru volného cestování bez hraničních kontrol i Evropského hospodářského prostoru (EHP), tedy společného evropského volného trhu. Většinu unijního práva tak už Island v minulosti zavedl.

Je těžké odhadnout, kdy by Island mohl nakonec do EU vstoupit. V případě přistoupení Rakouska či Finska, které byly v obdobné situaci jako Island, rozhovory trvaly zhruba 14 měsíců. Pak ale následuje ratifikace, což může trvat podle nedávného odhadu českého eurokomisaře pro rozšíření Štefana Füleho tak rok či rok a půl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek