Polsko čekají v neděli prezidentské volby

18.06.2010
čtk

Dva měsíce po tragické smrti bývalého prezidenta Lecha Kaczyńského bude sousední Polsko rozhodovat o tom, kdo stane v čele země. V neděli půjdou Poláci k volebním urnám, aby si vybrali novou hlavu státu. Kandidátů na prezidentský úřad je deset, podle očekávání se však o post utká předseda dolní komory parlamentu Bronislaw Komorowski a bratr zemřelého prezidenta Jaroslaw Kaczyński.

Komorowski, který momentálně plní povinnosti hlavy státu, které mu připadly po tragické nehodě u Smolenska, vidí budoucnost Polska ve spolupráci s dalšími členskými státy EU. Naopak Jaroslaw Kaczyński, jenž je předsedou pravicově populistické strany Právo a spravedlnost (PiS), platí v Polsku za silného konzervativce, jehož negativní postoj k potratům a sexuálním menšinám rozděluje Poláky.

„Část voličů středu a levého středu bude se skřípěním zubů hlasovat pro Komorowského, protože nemají alternativu, říká předseda nezávislého Institutu pro veřejné záležitosti Jacek Kucharczyk. Ten je zároveň přesvědčen, že voliči se od Kaczyńského odklání kvůli jeho souhlasu s velkým vlivem katolické církve na polskou společnost.

Podle průzkumů však není pravděpodobné, že by z nedělních voleb vyšel jasný vítěz, který by získal nadpoloviční většinu hlasů. Očekává se, že jméno nového polského prezidenta bude známé až za dva týdny po druhém kole hlasování, které by se mělo uskutečnit 4. července.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek