Nové boje tureckých Kurdů si vyžádaly 20 mrtvých

20.06.2010
čtk

Při včerejších bojích mezi tureckými vojáky a Kurdy přišlo u hranice Turecka s Irákem o život osm vojáků a 12 kurdských bojovníků. Oznámila to armáda, která má ve svých řadách také 14 raněných. Separatistická Strana kurdských pracujících (PKK) poté pohrozila, že zahájí útoky na turecká města, pokud armáda bude pokračovat ve vojenských útocích proti ní. Již v minulosti páchala PKK ve městech bombové atentáty.

Rozšíříme naše operace do všech tureckých měst, pokud vláda bude pokračovat v útocích proti nám, prohlásil mluvčí PKK Ahmad Denis v Irbílu, hlavním městě kurské autonomie v Iráku.

Turecko nás chce zatáhnout do války. Není upřímné v kurdské otázce a nechce ji řešit smírným způsobem, dodal mluvčí s tím, že opatření dosud přijatá v této záležitosti jsou jen předstíraná.

Boje u iráckých hranic dnes pokračovaly, vojsko vyslalo na místo posily a na pozice Kurdů útočí vrtulníky i dělostřelectvo, informovala agentura AP. Kromě toho útočí letectvo na kurdské pozice na území Iráku. Premiér Recep Tayyip Erdogan vydal dnes prohlášení, že Turecko je připraveno zaplatit daň nezbytnou k úplnému zničení PKK.

Kurdští separatisté v minulých měsících znásobili útoky na turecké armádní pozice. Od března přišlo o život na 130 Kurdů, z toho velká část na území severního Iráku. Právě tam má základy PKK.

Za teroristickou organizaci ji považuje nejen Ankara, ale také Evropská unie a USA. PKK bojuje za samostatný kurdský stát na jihovýchodě Turecka od roku 1984. Konflikt si od té doby vyžádal víc než 40.000 mrtvých.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek