Tisíce Italů demonstrovaly proti vládním škrtům

20.06.2010
čtk

Tisíce Italů v Římě znovu demonstrovaly proti vládnímu balíku úsporných opatření, která podle nich dopadnou především na nejméně movité vrstvy obyvatel. Protest svolala největší opoziční formace Demokratická strana do sportovního paláce Palalottomatica. Obdobná velká demonstrace svolaná odbory se konala již před týdnem.

Premiér Silvio Berlusconi požaduje oběti. Zaplatíme je všichni, jen on ne, stálo na transparentech nesených demonstranty. Hvízdáním pak účastníci doprovázeli promítání Berlusconiho prohlášení, v němž popíral existenci hospodářské krize.

Rozpočtové škrty ve výši 24 miliard eur (asi 617 miliard Kč) jsou špatné a nespravedlivé. Zaměstnanci mají platit, aniž by to podpořilo hospodářský růst, řekl podle agentury DPA šéf Demokratické strany Pierluigi Bersani.

Konzervativní italský kabinet před třemi týdny rozhodl kvůli obrovskému státnímu dluhu o rozpočtových škrtech 24 miliard eur. Největší dopad by měli pocítit zaměstnanci veřejné správy, kterým chce Berlusconi zmrazit do roku 2013 platy. Šetřit se má také na výdajích na zdravotnictví, kulturu a vzdělání.

Dnešní demonstrace v Římě byla další ze série protestů proti oznámenému utahování opasků. Podle médií však zahajovací demonstrace před týdnem, svolaná odbory, byla zatím největší. Dnešní řadí DPA co do velikosti na druhé místo.

Itálie svým vysokým státním dluhem vyvolává v Evropské unii obavy, zda dokáže dostát svým finančním závazkům. Podle některých kritických hlasů by mohla skončit jako další středomořský člen unie Řecko, jehož před bankrotem zachránila bezprecedentní finanční injekce z Bruselu a od Mezinárodního měnového fondu ve výši 110 miliard eur (asi 2,8 bilionu korun). Sumu budou Atény čerpat v následujících třech letech.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek