V EU se zkoumá možnost dvoustupňové eurozóny

20.06.2010
čtk

V Evropské unii se nyní údajně zkoumá možnost, zda by bylo možné rozdělit členské země eurozóny do dvou kategorií podle toho, v jakém stavu jsou jejich finance. Napsal to britský list The Daily Telegraph, podle jehož zdroje se návrhem zabývá Německo a Francie. Záměrem je zjistit, zda se bohatší země mohou nějakým způsobem odpoutat od chudších a nemuset je už příště zachraňovat.

Myšlenka, která by potenciálně mohla vést až k zavedení paralelního eura, se podle listu zkoumá na úrovni ministrů. Politici jsou prý přesvědčeni, že jejich země je třeba před problémy slabších členů eurozóny více chránit, protože pokud by měly zachraňovat další zemi jako je Řecko, nemuselo by se to už obejít bez problémů.

Silnější skupina by podle návrhu zpočátku zahrnovala Francii, Německo, Nizozemsko, Rakousko, Dánsko a Finsko. Tyto státy by měly i paralelní měnu, něco jako super-euro. Země jako Řecko, Španělsko, Itálie, Portugalsko a dokonce také Irsko by zůstaly ve větší skupině, tvořené převážně zeměmi ze Středomoří.

Zdroj také řekl, že francouzští a němečtí činitelé už strávili několik měsíců bádáním nad tím, jak by se mohli zbavit slabších členů a vykázat je z eurozóny, nakonec ale této myšlenky zanechali, protože by patrně nebyla z politických důvodů průchodná. O dvoustupňovém měnovém systému se podle zdroje uvažuje jako o plánu B.

Základní myšlenkou je to, že silnější země se možná budou muset odpoutat od zemí, které si nemohou dovolit zachraňovat. Aby zabránily šíření negativních dopadů, budou možná muset učinit něco dramatického. Je ale jasné, že v krátkodobém výhledu bude realizace obtížná, poznamenal zdroj k údajným plánům.

Je to akt zoufalství. Oni nehovoří o nejlepším řešení, ale o menším zlu. Pomoci Řecku se dalo poměrně levně, ale u Španělska si nemohou dovolit nechat je padnout, ani je zachránit. A naložit další břemeno na lidi ve Francii a Německu, aby zachránili jiné země, to už je politicky nemožné, dodal zdroj britského listu.

Jednou z možností, jak chránit zájmy bohatších členů v severní části eurozóny, a přitom pomoci zadluženým členům převážně z jižní části měnového seskupení, je využít role Německa. To by mohlo část členských zemí eurozóny vyvést z eura a založit s nimi novou jednotnou měnu, která by existovala vedle té nynější, naznačil zdroj.

Další vývoj by byl patrně následující: původní euro by prudce oslabilo k tomu novému, které bude denominované proti německým a francouzským dluhopisům. Přitom by ale byly chráněny zájmy lidí na severu i na jihu eurozóny. Zatímco sever by byl chráněn před dalším šířením dluhové nákazy, země z jihu by byly ušetřeny hororového scénáře, že budou vypuzeny z eurozóny a ponechány vlastnímu osudu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek