Gašparovič přeřeknutím oživil premiérské pověření Radičové

23.06.2010
čtk

Slovenský prezident Ivan Gašparovič dnes nechtěně, ale úsměvně oživil ceremoniál pověřování představitelky Slovenské demokratické a křesťanské unie-Demokratické strany (SDKU-DS) Ivety Radičové sestavením vlády. Pikantně se přeřekl a Radičovou omylem nazval místopředsedkyní Smeru-sociální demokracie dosavadního premiéra Roberta Fica. Obě strany se přitom považují za hlavní rivaly slovenské politické scény.

Když jsem obdržel rozhodnutí paní místopředsedkyně Směru, že … eh, místopředsedkyně SDKU, řekl na slavnostním aktu Gašparovič. Smeru? To opravdu nejsem, připomněla s úsměvem politička. Ani Gašparovič si však ze svého omylu moc nedělal a pokračoval dál.

Sporný byl i začátek prezidentova vystoupení. Gašparovič v něm tvrdil, že když dosavadní premiér Robert Fico nedokázal sestavit vládu, je na základě ústavy a zákonů povinen pověřit někoho jiného. Pravidla pro pověření sestavit vládu však v ústavě zakotvená nejsou, jde jen o politický zvyk.

Slovenský prezident je svými slovními mýlkami pověstný. Například reformní smlouvu EU zvanou lisabonská omylem označil za libanonskou, nebo při schůzce s bývalým chorvatským prezidentem Stjepanem Mesičem překvapil zájmem o srbské pobřeží Jadranu, ačkoli Srbsko přístup k moři nemá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek