Obama asi odvolá velitele aliančních sil v Afghánistánu

23.06.2010
čtk

Velitel zahraničních sil v Afghánistánu Stanley McChrystal se asi neudrží ve funkci. Napsala to dnes agentura AP krátce před příchodem generála do Bílého domu, kam byl narychlo povolán z Kábulu, aby prezidentovi Baracku Obamovi vysvětlil své kritické výroky na adresu představitelů americké vlády. Úřad afghánského prezidenta Hamída Karzáího však varoval, že odchod McChrystala poškodí boj proti islámským radikálům v Afghánistánu.

McChrystal a jeho pobočníci v článku v časopise Rolling Stone posměšně mluví například o viceprezidentovi Joeu Bidenovi, o velvyslanci v Kábulu Karlu Eikenberrym a o zvláštním vyslanci pro Afghánistán a Pákistán Richardu Holbrookovi. Nezmiňují se přímo o Obamovi, ale americká média připomínají, že prezident si s generálem od počátku nesedli a že jejich vztah je již delší dobu napjatý.

Odvolání vrchního velitele naposledy v 50. letech

Obama podle AP na poradě za zavřenými dveřmi řekl, že článek v Rolling Stone svědčí o chabém úsudku generálova týmu. Slíbil, že po dnešním osobním setkání s McChrystalem sdělí rychle své konečné rozhodnutí.

Washington nezažil podobnou veřejnou rozepři mezi hlavním velitelem válečných operací a prezidentem od 50. let minulého století, kdy prezident Harry Truman odvolal generála Douglasa MacArthura kvůli sporům ohledně strategie v korejské válce.

McChrystal, který již své výroky označil za chybu a omluvil se, je připraven podat demisi, uvedli podle AP dva vojenští představitelé, kteří si přáli zůstat v anonymitě. Obamův tiskový tajemník Robert Gibbs začal podle AP používat na adresu generála formulace, které jsou typické před odchodem nějakého představitele.

Spekulace o pěti náhradnících

Ve Washingtonu se již objevily dohady o tom, kdo by mohl McChrystala nahradit. Mezi pěticí potencionálních kandidátů z řad vrchních velitelů je podle AP například velitel sil NATO v Evropě admirál James Stavridis či současný McChrystalův zástupce v Afghánistánu David Rodriguez.

Karzáího mluvčí dnes sdělil, že afghánský prezident v úterý krátce hovořil formou videokonference s Obamou, přičemž vyjádřil důvěru McChrystalovi. Jeho odchod by poškodil úsilí v Afghánistánu, uvedl Karzáí. Generála podle mluvčího označil za dobrého partnera, který toho již v zemi mnoho dokázal a je schopen úspěšně pokračovat v tamní misi.

Možné odvolání McChrystala prý vyvolává nervozitu i v bruselském sídle Severoatlantické aliance, kde také věří, že americký generál je s to v Afghánistánu uspět. Mluvčí NATO již v úterý označil výrok za nešťastný, ale zdůraznil, že šéf aliance Anders Fogh Rasmussen má plnou důvěru v McChrystala coby velitele sil NATO a v jeho strategii v Afghánistánu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek