Slovensko nevpuštěním maďarského prezidenta neporušilo normy EU

24.06.2010
čtk

Slovensko podle Evropské komise neporušilo pravidla Evropské unie, když odepřelo loni v srpnu vstup na své území maďarskému prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi. To se tehdy velmi nelíbilo Budapešti, která si na to v Bruselu stěžovala. Slovenské ministerstvo zahraničí dnešní oznámení o postoji Komise uvítalo. Objevily se ale spekulace, že Maďarsko chce bez ohledu na toto stanovisko věc předložit Soudnímu dvoru EU.

Sólyom, mezi jehož zemí a Bratislavou v poslední době panují napjaté vztahy živené zejména spory o maďarskou menšinu na Slovensku, se vydal loni koncem srpna do jihoslovenského Komárna, aby se zúčastnil odhalení sochy někdejšího uherského panovníka Štěpána. Vrcholní slovenští politici ho opakovaně vyzvali, aby návštěvu zrušil.

Bratislava mu nakonec vstup na Slovensko odepřela a Sólyom se musel zastavit na hraničním dunajském mostě cestou do Komárna. SR svůj postoj zdůvodnila tím, že je nevhodné, aby Sólyom přicestoval 21. srpna, tedy v den výročí obsazení Československa vojsky Varšavské smlouvy. Mezi nimi byly v roce 1968 i maďarské ozbrojené síly. Maďarský prezident tuto výhradu slovenské vlády odmítl.

Budapešť si pak stěžovala na Slovensko u Evropské komise. Z analýzy komise vyplývá, že ustanovení smlouvy (EU) a sekundárních právních předpisů se neuplatňují na návštěvy vykonávané hlavou členského státu na území jiného členského státu, a proto podle názoru komise stížnost na toto údajné porušení není opodstatněná, uvedl výkonný orgán unie v dnešním prohlášení.

Normy, na které se odvolávala Budapešť, se podle Komise týkají jen soukromých osob, zatímco pro cesty hlav států je směrodatné mezinárodní právo. Podle agentury DPA proto Komise nevidí v kauze žádný případ, který by příslušel Soudnímu dvoru EU.

Slovensko výrok Bruselu uvítalo. Věříme, že celá kauza, která nikomu neprospěla, se tímto uzavře a poslouží už jen jako impulz k sebereflexi těm, kdo viděl viníka jen na jedné straně, reagovalo na vyjádření Bruselu slovenské ministerstvo zahraničí.

Objevily se ale spekulace, že Budapešť přesto hodlá předložit věc unijnímu soudu. Soudní dvůr EU bude v takovém případě muset nejprve rozhodnout, zda žalobu k řešení vůbec přijme.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek