Belgie chce Evropskou unii „znovu rozjet“

26.06.2010
čtk

Znovu dodat Evropské unii akceschopnost je hlavní úkol, který si dává Belgie jako její příští předsednická země počínaje 1. červencem. Belgické priority v Bruselu novinářům představil úřadující předseda vlády Yves Leterme. Belgie bude předsednickou funkci zastávat už po dvanácté. Tentokrát ji na půl roku převezme po Španělsku.

Leterme, který podal demisi koncem dubna kvůli opakujícím se sporům mezi Vlámy a Valony, se dnes snažil mírnit obavy, že rozkol na belgické vnitropolitické scéně se odrazí i na belgickém předsednictví. Zdůraznil, že na jeho úspěchu mají zájem obě jazyková společenství.

Premiér řekl, že Belgie bude především usnadňovat spolurozhodování Evropské komise, Evropského parlamentu a jednotlivých států. Mezi priority asi padesátistránkového programu belgického předsednictví patří vytvoření orgánu pro dohled nad finančními trhy, přísnější reglementace alternativních fondů a konsolidace takzvaného paktu stability, který má zajistit fungování eura.

Belgie také doufá, že za jejího předsednictví budou položeny základy unijní diplomatické služby, pokročí se k poslední fázi jednání o přijetí Chorvatska, bude rychle postupovat jednání o přijetí Islandu a budou pokračovat rozhovory se státy západního Balkánu. Pokud jde o Turecko, doufáme, že postoupíme vpřed, pokud k tomu budou vytvořeny podmínky, řekl k vleklým rozhovorům o přijetí Turecka belgický ministr zahraničí Steven Vanackere.

Ministr rovněž zdůraznil potřebu zlepšit schopnost unie reagovat na přírodní katastrofy, jako bylo zemětřesení na Haiti nebo povodně v některých evropských zemí. Řekl, že Belgie má v tomto ohledu zkušenosti, které jí umožní dát k tomu silný impulz.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek